25 db gombóchoz:
1 kg sertés darált hús
2 csészényi rizs (olyan csésze, amibe csapig rakva 24 dk + még egy kicsi rizs megy bele. Összesen 53 dkg rizs (lemértem pontosan). Én az ovális szájú bögrébe mértem ki
egy tojás
só, bors, piros paprika
2 gerezd fokhagyma (nem kell bele több)
2 doboz (500-500 ml) dobozos paradicsom
Zeller zöldje
A két csésze+ meg egy kicsi rizst (ha kimérem, akkor pontosan 53 dkg rizs kell) megmosom és annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, odateszem kb. 7 percre a mikró sütőben párolódni. Ha puhult, hagyni kell, hogy felszívja a még alatta lévő vizet. Félretesszük hűlni, de akár a még akár forró rizshez is hozzá lehet keverni a darált húst (a hús majd lehűti a rizst). Hozzáadjuk még az 1 db tojást, sót, borsot, pirospaprikát és 2 gerezd fokhagymát, valamint kb. 2-3 evőkanálnyi olajat.
Amikor jól összekevertük, a zöld fagylaltos kanállal adagolva gombócokat formázunk, amiket réteslisztbe forgatunk. Nekem elég zsíros volt a hús, így a megformázott golyók eléggé lágyak voltak, de ennek ellenére sem estek szét.
Még mielőtt golyókat formázunk, megcsináljuk a paradicsomszószt.
Csinálunk egy nagyobb rántást, amit ha készen van, felengedünk hideg vízzel, majd beletesszük a paradicsom sűrítményeket. (vagy üveges, dobozos stb. paradicsomot). Teszünk bele még sót, cukrot és zeller zöldjét is. Amíg felforr, akkor lehet a golyókat megformázni.
Ha a szósz forr, lassan beletesszük a húsgombócokat és lassú tűzön (én a legkisebb platnin csináltam) főzzük kb. 45 percig.
Ha már a szószban van a húsgombóc, kb. 3 perc múlva, lassan, a lyukas, fekete műanyag kanállal alányúlunk a gombócoknak, hogy véletlenül sem ragadjanak le. Nem kell félni, a gombócok nem fognak szétesni, még akkor sem, ha egy kicsit nagyobb tüzet adunk alája.
Ha a szósz sűrűsödne, akkor lehet hozzá forró vizet adagolni. (forrót, h. ne hűtse le a szószt)
Paradicsomos húsgombóc recept: (2014. május 8-án csináltam Anna mamával (ő mondta, h. tegyek bele nyugodtan 1 tojást és nagyon finom lett). Ha paprikába teszem a tölteléket, akkor nem kell bele tenni tojást, csak a gombócba.
◾️A húst felkockázzuk és megmossuk. ◾️A hagymát is kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. ◾️A húst hozzáadva azt is fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadunk 300 ml bort, a sót, a...
Elkészítési idő: 130 perc Nehézség: Közepes1. A húst megmossuk, majd felszeleteljük. 2. A zúzott fokhagymát belekeverjük az olívaolajba, a sóval és borssal együtt. Ezzel átkenjük az oldalast. 3. A meghámozott és fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsokat befűszerezem és sorban lerakom a tepsi aljára A hagymát félfőre vágom a gombát szeletelem, Egy nagy tálban összekeverem sóval borssal a ketchuppal és a mustárral, majd a...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KözepesA húst enyhén besózom, és vastagon bekenem a olívaolajban elkevert fűszerkeverékkel, amibe 5 gerezd fokhagymát is darabolok, illetve teszek még hozzá kevés borsot. Így hagyom álln...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű