1000 g liszt
500 g vaj
500 ml langyos tej
100 g cukor
50 g élesztő
10 g só
2 db tojássárgája
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Az 500 g vajból és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot.
Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat, és ne is habosítsuk ki.
Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.
Most ennek a begyúrt vajnak vegyük le a 20 %-át, tehát 40 grammot, és tegyük félre a tésztaalaphoz.
A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot, és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával.
Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát.
Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe, és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot.
Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan.
Most a tésztát úgymond szimplán kell behajtanunk: ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát osszuk három egyenlő részre, és a két oldalról hajtsuk egymásra.
Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban.
Most úgymond duplán kell behajtogatnunk: ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe.
Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
Keverjük össze a tészta hozzávalóiból a lisztet, a cukrot és a sót, majd kis darabokban adjuk hozzá a vajat. Mossuk meg a kezünket hideg vízzel, majd nagyon gyors mozdulatokkal (h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTöltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a vaníliá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a joghurttal jól összekeverjük, hogy krémes állagú legyen. Beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vaníliát és a reszelt citromhéjat. Egy tepsit bélelj ki papírral és tégy b...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral dolgozzuk ki alaposan, öntsük rá a tejet, keverjük össze. A kb másfél centis karikákra vágott kifliket áztassuk néhány másodpercig...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű