500 g liszt
50 g Rama margarin
50 g porcukor
1 tasak porélesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
1 tasak vaníliáscukor
Előkészítjük a hozzávalókat. A tepsit vagy sütőlemezt kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük.
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után daraboljuk, formázzuk, kenjük, megszórjuk, ahogy a sütemény kívánja.
A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt pihentetjük.
A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük.
A sütés ideje a sütemények nagyságától függően 10-30 perc lehet.
♥ Brióshoz, fonott kalácshoz, szendvicsbrióshoz, szendvicskenyérhez, francia brióshoz, kürtöskalácshoz, buktához, diós-mákos kalácshoz használhatjuk.
♥ TANÁCSOK:
•Ha nem porélesztőt használunk, az élesztő legyen friss.
•Az alapanyagok legyenek mindig szobahőmérsékletűek.
•A lisztet mindig szitáljuk át, mert így levegősebb lesz a tészta.
•A nyújtáshoz már ne használjunk túl sok lisztet, mert megváltozik a tészta álllaga.
•A kelesztés ideje kb. 50 perc, nem szabad a tésztát túlkeleszteni, mert a sütemény kemény lesz.
Előkészítjük a kész palacsintákat és előmelegítjük a sütőt 180C-ra. Közben elkezdjük készíteni a krémet. Egy edényben habosra keverjük a tojássárgájákat a porcukorral. A tojássárg...
Elkészítési idő: 60 percA kekszet tegyük késes aprítóba és járassuk addig, amíg morzsás nem lesz. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok. Ha nincs késes aprítónk, akkor tegyük egy zacskóba a kekszet é...
Elkészítési idő: 45 perc-A tojásokat robottal verjük fel, keverjük hozzá a cukrot + vaníliás cukrot és verjük tovább. --A lisztet összekeverjük a sütőporral + őrölt fahéjjal ,csipet sóval és öntsük h...
Elkészítési idő: 30A hozzávalók : 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 7 evőkanál hideg víz , 1 evőkanál ecet. Összegyúrjuk, egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap késpenge vékonyságúra nyújtjuk, megkenjük...
Elkészítési idő: