♥ TÉSZTA:
250 gramm finomliszt
250 gramm margarin
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál 10%-os ecet
csipet só
♥ TÖLTELÉK:
3 nagy savanykás alma (nálam rétesalma)
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
♥ Tészta:
A lisztbe belekeverjük a sót meg a cukrot, csipet sót, hozzá a hideg felvágott margarint és összemorzsoljuk.
Közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a hideg vizet meg az ecetet, és főleg ujjheggyel gyorsan elkeverjük.
Összegyúrjuk, cipót formálunk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára. Közben elkészítetjük a tölteléket.
♥ Almatöltelék: 3 nagy savanykás almát 1 evőkanál cukorral, 1 kkanál őrölt fahéjjal 1 evőkanál étkezési keményítővel összefőzzük:
Az almákat meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Cukorral fedő alatt lassan pároljuk, időnként megkeverjük.
Mikor pépesedik, hozzákeverjük az őrölt fahéjat, majd az étkezési keményítőt, és levesszük a tűzről.
A hűtőből kivett tésztát kb 3mm vastag körlappá nyújtjuk. A körlapot nyolc részre vágjuk, és a nyolc háromszög
mindegyikén ejtünk 2-3 bevágást. Középre helyezzük a már kihűlt tölteléket, és a tészta két oldalát keresztben ráhajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon max. fél óra alatt megsütjük.
Tegyük fel forrni a tejet Amikor felforrt, adjuk hozzá a vajat, a cukrot és a grízt Alacsony hőmérsékleten forraljuk folyamatos kavargatás mellett (fakanálal vagy akár mixerrel )...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Könnyű60 dkg lisztből, 25 dkg zsírból, 10 dkg cukorból, 1 tojásból, 2 sütőporból kevés tejjel tésztát készítünk. 6 részre osztjuk, kinyújtjuk, és a tepsi hátulján hirtelen világosra süt...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd összekeverem a porcukorral, végül hozzáadom a tojások sárgáját.Határozott mozdulatokkal összegyúrom. Felhasználásig hűtőbe teszem. Töl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt beállítom 200 fokra, míg a masszát bekeverem és szétrakom, éppen felmelegszik. Külön keverőtálba teszem a kimért száraz és nedves hozzávalókat, a mazsolát (vagy bármelyike...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű