menu

Családireceptkönyv.hu

Baconbe tekert csirkemáj (Szilágyi Balázs)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg csirkemáj
50 dkg szeletelt füstölt bacon
Bors, majoránna, zsálya ízlés szerint
1 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés:


Tisztítsd meg a csirkemájat és vágd ketté olyan darabokra, amik természetesen adják magukat a csirkemájból.
Terítsd le a bacon csíkokat egy vágódeszkára vagy munkapultra, és helyezz az egyik végükre egy-egy csirkemáj darabot.
Egy fél csirkemájhoz az általában kapható bacon csíkokat félbe lehet vágni, a 10-12 cm-es szalonna pont elég rá. Ha túl rövid, akkor ugyanis sütés közben szétesik, ha túl hosszú akkor félig sült bacon nyers csirkemájjal lesz a végeredmény.
A csirkemájat ilyenkor érdemes ízesíteni, hogy az eredmény még tökéletesebb legyen. Sózni ne sózd, a szalonna sóssága elég, a plusz sótól csak keményebb lenne a máj. Egy leheletnyi frissen őrölt borssal, apróra vágott zsályával vagy majoránnával szórd meg, ízlés szerint.
Egy-egy friss zsályalevelet fektettem a máj alá, megborsoztam és úgy tekertem fel.
A rövidebbik oldalról kezdve tekerd fel a bacont úgy, hogy köntösként vegye körbe a csirkemájat. Nem kell nagyon szorosan, de lazán sem. Úgy ahogy a máj természetes rugalmassága engedi.
Egy nagy serpenyőt forrósíts fel, és önts bele egy evőkanál olajat. Ha elég forró, akkor vedd vissza a lángot közepes alá, és tedd bele a baconös csirkemájakat. Ahhoz, hogy ne essenek szét sütés közben úgy rendezd el őket, hogy először a bacon széle legyen lefelé, vagyis ahol a tekerés véget ér. Így az első oldal sülésekor összesül a bacon, és a továbbiakban már nem fog szétesni.
Közepes láng és takarék között süsd, a tűzhelyed erősségétől függően. Finoman épphogy sercegjen, de ne égjen vagy piruljon gyorsan. A cél az, hogy a bacon lehetőleg minél ropogósabbra süljön, és közben a maradék hőtől és a szalonna zsírjától a csirkemáj szuperpuha, szinte krémes maradjon. Ehhez kb. 5-5 percig kell sütni három oldalon. Ahogy tekeredik és sül a baconös csirkemáj ugyanis általában egy háromszög-jellegű alakot vesz fel. Így minden része átsül a májnak is és a szalonnának is.

Ha először készíted, akkor mielőtt kivennéd érdemes ellenőrizni. A csirkemáj ugyanis nem az az étel, amit félig átsütve eszünk, másrészt viszont túlsütve és keményen szerintem borzalmas. Az ideális baconbe tekert csirkemáj középen kettévágva teljesen átsült, már sehol sem rózsaszín, ugyanakkor olyan puha és krémes, mint a legjobb minőségű májkrém.

Forró sütőbe rakom, majd 200 fokon sütöm

Baconbe tekert csirkemáj  (Szilágyi Balázs)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar rántott csirkemell paleo
rántott csirkemell paleo

Elkészítés: A csirkemellet vágd kisebb darabokra. Sóval, borssal fűszerezd, majd hagyd állni egy kicsit. Egy nagyobb tálban keverd össze a lenmaglisztet, szezámmag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
EGYSERPENYŐS CSIRKEMELL ÚJKRUMPLIVAL ÉS KELBIMBÓVAL
EGYSERPENYŐS CSIRKEMELL ÚJKRUMPLIVAL ÉS KELBIMBÓVAL

Az egyserpenyős csirkemell elkészítéséhez először a krumplit elfelezzük, és 10 perc alatt megpároljuk a mikróban. A csirkemellet 2-3 centis kockákra vágjuk, és egy nagyobb serp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Narancsos kacsacomb
Narancsos kacsacomb

A kacsazsírt a kakukkfűvel, a rozmaringgal ès a borssal összekeverjük. A besózott kacsacombokat beleforgatjuk, majd lefedve pár órát pihentetjük. Egy tepsibe egymás mellé helyezzük...

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: Közepes
share
Csirkemell őzgerincben
Csirkemell őzgerincben

Az őzgerincformát kikenjük zsírral vagy olajjal és belerakosgatjuk a szeletelt bacont úgy,hogy kilógjon belőle .A petrezselymet apróra vágjuk, a csirkemellet kockára vágjuk ( bőrét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk