Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Borjúbecsinált (Blanquette de veau)


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


80 dkg pörköltnek való borjúhús
1 l alaplé
6 dkg vaj
2 sárgarépa
1 nagy hagyma
12,5 dkg gomba
2 dl tejszín
citromlé
1 tojás sárgája
2 ek liszt
2,5 dl fehérbor
1 babérlevél
1 szál kakukkfű
szerecsendió

Elkészítés:


A húst kockázzuk fel, vajon pirítsuk meg, hogy egy kis színt kapjon és sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a felkarikázott répát, és dinszteljük együtt a húst és a zöldségeket, majd szórjuk meg kétevőkanálnyi liszttel, és takarék lángon folyamatosan kevergessük. 10 perc múlva öntsük hozzá az alaplét, tegyük bele a gombát, a fűszereket, öntsük hozzá a bort is és forraljuk a levest gyöngyözve körülbelül másfél-két órán át. Egy tálban keverjük össze a tejszínt, a tojássárgáját és a citromlevet. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a leveshez, keverjük el jól és azonnal tálaljuk.
Egy klasszikus recept szerint a borjúhús egyharmada borda, egyharmada oldalas, egyharmada szegy kell, hogy legyen a borjúbecsináltban. 1739-ben egy könyv a Dons de Comus már úgy tesz róla elsőként említést, hogy ennek az ételnek réges-régi hagyományai vannak. Kezdetben a maradékok felhasználása inspirálta receptet, ami az idők folyamán a kifinomult konyhaművészet egyik francia reprezentánsa lett. Van olyan elkészítési módja is, amelyben miután elkészült, még beteszik egy időre a sütőbe is, így még jobban sűrűsödik a szósz, omlósabb lesz a hús.

Borjúbecsinált (Blanquette de veau)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldséges marharagú, remek egytálétel! Laktató finom
Zöldséges marharagú, remek egytálétel! Laktató finom

Elkészítése: A hagymát kevés olajon megdinszteljük, közben a húst is felkockázzuk és hozzáadjuk. Felöntjük egy kevés vízzel és hagyjuk főni. Közben a répát és a burgonyát felszele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Marhasült krokettel
Marhasült krokettel

Pár szelet marhafelsálat kiklopfolok, megsózom. Kicsit pihentetem, majd forró olajban kérgesítem. Ha hús kérgesedett, kiszedem az olajból. Az olajba teszek koriandert, köménymago...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bélszín tükörtojással
Bélszín tükörtojással

• A letisztított és lehártyázott bélszínt 4 egyforma szeletre vágjuk, bárddal lelapítjuk úgy, hogy a szeletek kb. 2,5 cm vastagságúak legyenek, megsózzuk és megborsozzuk. • Serpe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gombás marhahúsos ragu
Gombás marhahúsos ragu

1.Egy serpenyőben ropogósra pirítjuk a szalonnát, majd félre tesszük egy papírtörlőre. A gombát és a répát megtisztítjuk, és feldaraboljuk, a gyöngyhagymát meghámozzuk. A húsról el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk