80 dkg pörköltnek való borjúhús
1 l alaplé
6 dkg vaj
2 sárgarépa
1 nagy hagyma
12,5 dkg gomba
2 dl tejszín
citromlé
1 tojás sárgája
2 ek liszt
2,5 dl fehérbor
1 babérlevél
1 szál kakukkfű
szerecsendió
A húst kockázzuk fel, vajon pirítsuk meg, hogy egy kis színt kapjon és sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a felkarikázott répát, és dinszteljük együtt a húst és a zöldségeket, majd szórjuk meg kétevőkanálnyi liszttel, és takarék lángon folyamatosan kevergessük. 10 perc múlva öntsük hozzá az alaplét, tegyük bele a gombát, a fűszereket, öntsük hozzá a bort is és forraljuk a levest gyöngyözve körülbelül másfél-két órán át. Egy tálban keverjük össze a tejszínt, a tojássárgáját és a citromlevet. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a leveshez, keverjük el jól és azonnal tálaljuk.
Egy klasszikus recept szerint a borjúhús egyharmada borda, egyharmada oldalas, egyharmada szegy kell, hogy legyen a borjúbecsináltban. 1739-ben egy könyv a Dons de Comus már úgy tesz róla elsőként említést, hogy ennek az ételnek réges-régi hagyományai vannak. Kezdetben a maradékok felhasználása inspirálta receptet, ami az idők folyamán a kifinomult konyhaművészet egyik francia reprezentánsa lett. Van olyan elkészítési módja is, amelyben miután elkészült, még beteszik egy időre a sütőbe is, így még jobban sűrűsödik a szósz, omlósabb lesz a hús.
A hagymát összevágjuk. A zöldségeket letisztítjuk, darabokra vágjuk. A húst felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldsége...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Közepeskb 1 dl zsír/olaj 1,2 kg borjúcomb, vagy borjúlapocka (Azért 1,2 kg, mert a húst nem árt megtisztogatni a nagyobb mócsingoktól, így a végén körülbelül 1 kg tiszta húsa marad majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűpásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű