6,5 dl víz
20 dkg cukor
10 dkg kakaópor
5 dkg csokoládé
1 csésze eszpresszó
1 kk só
1 vaníliarúd
végén 3 tk narancsvirágvíz
1 narancs
vmi alkohol (rum, narancslikőr)
kardamom
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a kakaóport és egy habverővel finomra keverjük. Majd hozzákeverjük a finomra aprított csokoládét, és összefőzzük. És előkészítjük a többi hozzávalót, egy erős eszpresszó kávét, valamilyen alkoholt, a vanília rúd kikapart magjait, és az őrölt kardamomot. Ezeket mind hozzákeverjük a sziruphoz és hozzáfacsarjuk egy narancs levét, kicsit sózzuk, és feljebb vesszük a hőfokot. Miután egyet forrt a szirup, hozzáadjuk a cukrot, elkverjük, megvárjuk míg teljesen felolvad, egyet forr, kicsit hagyjuk kihűlni, és ezután hozzákeverünk egy kis narancsvirág vizet. Amikor a szirup elkészült üvegekbe töltjük.
1. A tejet, egy csészényi tejszínt, a cukor 2/3-át és a vanília kivonatot egy lábasba teszem és gyöngyözésig forralom. A tojássárgájákat egy hőálló üvegedénybe teszem, habverővel k...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy tálban összedolgozzuk a palacsintatészta alapanyagait, majd csomómentesre keverjük. A serpenyőben előmelegítünk egy kévés olajat, majd hagyományos módon kisütjük a palacsinták...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHúsz deka cukrot a tojásokkal meg a vajjal állandóan keverve addig főzzük, amíg az első buborékok meg nem jelennek benne. Ekkor a tűzről levesszük, és helyébe egy másik lábasban ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA májat kockára vágtam, az apróra vágott hagymát az olajon, üvegesre pároltam, hozzáadtam a májat, készre sütöttem, majd kihűtöttem. A zsemlét apróra felkockáztam, világosra pirí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű