♥ TÉSZTA:
600 g liszt
200 g vaj
50 g cukor
1 csomag (50 g) friss élesztő
2 dl tej
2 tojás
♥ TÖLTELÉK:
150 g vaj
200 g (barna) cukor
2 tk. (10 g) őrölt fahéj
♥ MÁZ:
200 g porcukor
3-4 evőkanál tej
A dán fahéjas csiga elkészítése rendkívül egyszerű: a tésztához való összes hozzávalót a vaj kivételével tedd egy nagy tálba (600 g liszt, 50 g cukor, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 tojás). Az élesztőt nem szükséges felfuttatni.Dolgozd össze egy gombóccá kézzel vagy robotgép dagasztó fejével, ez kb. 4 perc. Így még elég száraz lesz a tészta, ez rendben van, de ne legyen lisztes. A 200 g nagyon puha vajat (ha nem puha, akkor olvaszd meg) add hozzá két részletben a tésztához, és dolgozd bele teljesen, amíg szép puha nem lesz. Először cuppogós lesz, de utána összeáll egy gombóccá, ami már nem tapad a tál falához. Nem kell sokáig dagasztani, csak amíg sima nem lesz, ez összesen kb. 8-10 perc.Takard le és tedd félre 30 percet pihenni.
Egy hagyományos tepsibe tegyél sütőpapírt.
Fél óra után lisztezett felületen lapogasd ki, és egy nyújtófával nyújtsd ki a tésztát kb. 60*60 cm-es négyzet alakúra
A dán fahéjas csiga tölteléke az ún. remonce, ami lényegében puha vaj és cukor keveréke, ebben az esetben fajéjjal ízesítve. Ehhez keverd ki a 150 g puha vajat, add hozzá a 200 g barna cukrot (kristálycukor is jó, ha nincs barna), a 2 tk. fahéjt, és keverd el.
Kend meg a fahéjas remonce-szal, lehetőleg a teljes tésztát fedje le.
Tekerd fel a tésztát. Vágd le a széleit, ahová nem jutott fahéjas töltelék. A maradék tekercset vágd 16 részbe (felezd, majd azt is felezd, ismét felezd és ismét felezd). Nagyjából 3,5 cm-es lesz egy csiga.
16 db csigát tedd egymástól egyenlő távolságra a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A levágott két szélét kidobhatod, vagy akár külön megsütheted. Én megsütöttem, amíg a 16 csiga kelt.
Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
30 perc után tedd be a két tepsit a sütőbe. (maradjon rajta a másik az elején, így szebben feljön) 5 perc után vedd le a másik tepsit, így már “fedő” nélkül sülnek a fahéjas csigák.
Süsd még 15 percig, vagyis összesen 20 percig. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni, ez kb. 1 óra.
Közben készítsd el a cukor díszítést vagy cukormázat.
Nálunk ez a cukormáz egyáltalán nem része a fahéjas csigának, de ehhez a recepthez szokták alkalmzni, és a világ más részein gyakran eszik így.
♥ MÁZ:Egy kisebb tálba mérj ki 200 g porcukrot. Keverj hozzá kb. 3-4 evőkanál tejet (vizet). Inkább először kevesebbet. Jól keverd ki. Sűrű, még éppen folyékony állagot kell kapnod.
Ha a fahéjas csigák kihűltek, még a tepsiben egy kanál segítségével húzz csíkokat, köröket, vagy ami tetszik a cukormázból a tetejükre.
Hagyd még pár percig megszilárdulni a cukormázat, és már fogyasztható is!
Este 2 dl langyos vízben beáztatom az elő tésztát, (hiányában gyors kovászt kell készíteni) hozzá teszek 20 dkg lisztet, összekeverem és letakarva hagyom a konyhában. Reggel a meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az almaréteg hozzávalóit összeturmixoljuk. Egy tepsibe rétegezzük először a tészta egyik felét, majd az almát, végül a tészta másik felét. Előme...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a dagasztó tálba teszem . A közepén kis fészket alakítok ki . Belekanalazom a mézet . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm egy kevés meleg vízzel és hagyom , hogy felfusson...
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc Nehézség: KözepesA lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű