menu

Családireceptkönyv.hu

Dán fahéjas csiga (Szilágyi Balázs)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
600 g liszt
200 g vaj
50 g cukor
1 csomag (50 g) friss élesztő
2 dl tej
2 tojás
♥ TÖLTELÉK:
150 g vaj
200 g (barna) cukor
2 tk. (10 g) őrölt fahéj
♥ MÁZ:
200 g porcukor
3-4 evőkanál tej

Elkészítés:


A dán fahéjas csiga elkészítése rendkívül egyszerű: a tésztához való összes hozzávalót a vaj kivételével tedd egy nagy tálba (600 g liszt, 50 g cukor, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 tojás). Az élesztőt nem szükséges felfuttatni.Dolgozd össze egy gombóccá kézzel vagy robotgép dagasztó fejével, ez kb. 4 perc. Így még elég száraz lesz a tészta, ez rendben van, de ne legyen lisztes. A 200 g nagyon puha vajat (ha nem puha, akkor olvaszd meg) add hozzá két részletben a tésztához, és dolgozd bele teljesen, amíg szép puha nem lesz. Először cuppogós lesz, de utána összeáll egy gombóccá, ami már nem tapad a tál falához. Nem kell sokáig dagasztani, csak amíg sima nem lesz, ez összesen kb. 8-10 perc.Takard le és tedd félre 30 percet pihenni.
Egy hagyományos tepsibe tegyél sütőpapírt.
Fél óra után lisztezett felületen lapogasd ki, és egy nyújtófával nyújtsd ki a tésztát kb. 60*60 cm-es négyzet alakúra
A dán fahéjas csiga tölteléke az ún. remonce, ami lényegében puha vaj és cukor keveréke, ebben az esetben fajéjjal ízesítve. Ehhez keverd ki a 150 g puha vajat, add hozzá a 200 g barna cukrot (kristálycukor is jó, ha nincs barna), a 2 tk. fahéjt, és keverd el.
Kend meg a fahéjas remonce-szal, lehetőleg a teljes tésztát fedje le.
Tekerd fel a tésztát. Vágd le a széleit, ahová nem jutott fahéjas töltelék. A maradék tekercset vágd 16 részbe (felezd, majd azt is felezd, ismét felezd és ismét felezd). Nagyjából 3,5 cm-es lesz egy csiga.
16 db csigát tedd egymástól egyenlő távolságra a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A levágott két szélét kidobhatod, vagy akár külön megsütheted. Én megsütöttem, amíg a 16 csiga kelt.
Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
30 perc után tedd be a két tepsit a sütőbe. (maradjon rajta a másik az elején, így szebben feljön) 5 perc után vedd le a másik tepsit, így már “fedő” nélkül sülnek a fahéjas csigák.
Süsd még 15 percig, vagyis összesen 20 percig. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni, ez kb. 1 óra.
Közben készítsd el a cukor díszítést vagy cukormázat.
Nálunk ez a cukormáz egyáltalán nem része a fahéjas csigának, de ehhez a recepthez szokták alkalmzni, és a világ más részein gyakran eszik így.
♥ MÁZ:Egy kisebb tálba mérj ki 200 g porcukrot. Keverj hozzá kb. 3-4 evőkanál tejet (vizet). Inkább először kevesebbet. Jól keverd ki. Sűrű, még éppen folyékony állagot kell kapnod.
Ha a fahéjas csigák kihűltek, még a tepsiben egy kanál segítségével húzz csíkokat, köröket, vagy ami tetszik a cukormázból a tetejükre.
Hagyd még pár percig megszilárdulni a cukormázat, és már fogyasztható is!

Dán fahéjas csiga (Szilágyi Balázs)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Egyszerű házikenyér fokhagymásan
Egyszerű házikenyér fokhagymásan

Az élesztőt a vízzel a cukorral, és pici liszttel megfuttattam, majd az összes hozzávalót összegyúrtam, 10 percig dagasztottam. Majd kb.45 -50 percet hagytam kelni. ( Gyönyörű nagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cinnabon – amerikai fahéjas tekercs
Cinnabon – amerikai fahéjas tekercs

Az élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hog...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas csiga
Fahéjas csiga

Felolvasztjuk a 8 dkg vajat, elkeverjük benne a barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd félretesszük. Egy kb. 30 x 35 cm-es sütőformát kivajazunk, kibélelünk sütőpapírral, amelyet s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eredeti ír szódás kenyér
Eredeti ír szódás kenyér

Az eredeti receptben "buttermilk" van kefír helyett, nem hiszem, hogy ez otthon elérhető, de ízre teljesen olyan, mint egy kaukázusi kefír, szerintem azzal érdemes helyettesíteni....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk