♥ tésztához:
40 dkg liszt
10 dkg Graham-liszt
3,5 dkg cukor
1 kávéskanál só
1 tojás
1 tojássárgája
4 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
♥a töltelékhez:
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
♥ tetejére:
4 dkg vaj (ebből veszünk el a kenéshez is)
1 evőkanál cukor
1/2 dl habtejszín
2 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
A tésztához az élesztőt kevés cukorral, 1 evőkanál liszttel és 1/2 dl tejjel simára keverjük, majd letakarva felfuttatjuk. A kétféle lisztet a többi cukorral és a sóval tálba tesszük, a közepében elkeverjük az egész tojást a tojássárgájával, majd a felfuttatott élesztőt, a vajat és a maradék tejet is hozzáadva lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, és további 1/2 órán át pihentetjük. Közben a töltelékhez a puha vajat kikeverjük a cukorral és a dióval.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 36 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a diókrémmel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Éles késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk, az oldalukat körbekenjük olvasztott vajjal, és körkörösen elrendezzük az enyhén kivajazott sütőtálakban. A tetejüket megkenjük a maradék vajjal, és amíg a sütő 180 fokra felmelegszik, letakarva kelesztjük. A darázsfészket 20 percig sütjük. Ezután a tetejét meglocsoljuk a cukros tejszínnel, megszórjuk dióval, és 200 fokon sütjük további 15 percig. A sütőből kivéve, még forrón megszórjuk vaníliás cukorral. Langyosra hűlve kínáljuk.
♥ a süteményhez kiválóan illik az almás sodó
1. A tészta alapanyagait összegyúrom, három részre osztom, és vékony, szögletes lapokat sütök belőle. 2. A pudingporhoz két evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pudingot a 3 dl tejjel, 4 ek. cukorral összefőzzük, majd kihűtjük. Az őzgerincformát folpack-kal kibéleljük, hagyjunk rá jól, hogy majd a végén be tudjuk takarni a kész sütemény...
Elkészítési idő: 0.5 óra Nehézség: NehézA mascarponét keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, majd kézzel gyúrjuk össze a masszát. (ízlés szerint több cukrot is adha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék 2 evőkanál cukorral és a kak...
Elkészítési idő: Kb.2 óra Nehézség: Nehéz