hámozott és feldarabolt görögdinnyehéj
cukor
citromlé
fűszerekből válogatás ízlés szerint:
fahéj
kardamon
csillagánizs
boróka bogyó
szegfűbors
szegfűszeg
Amikor a görögdinnye piros húsát elfogyasztottuk, a dinnye héját kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, ezután krumplihámozóval lehántjuk a sötétzöld héját. A kapott csíkokat felaprítjuk, kb 1/2 cm-es szeletekre.
A kapott apró szeleteket kevés cukorral meghintem és citromlét öntök hozzá. Így tárolom pár napig műanyag dobozban a hútőbe téve addig, amíg a kellő mennyiség összegyűlik. Nem főzöm ecetes vízben több napon át ismételve, mint ahogy láttam az interneten sok receptben. Elkészítem cukorral, citromlével a limonádét amiben főni fog, és 2 órán keresztül főzöm. Ha a leve nagyon elfőne, pótolom. Esetleg kedvemtől függően ízesítem kevés fahéjjal, kardamonnal, borókabogyóval vagy csillagánizzsal. Ezeket a fűszereket szoktam variálni. 2 óra elteltével a dinnyehéj rendszerint puha és üveges. Ekkor üvegekbe tesszük, biztonság kedvéért kap egy leheletnyi nátrium benzoátot. Befőző fóliával lefedem, a lapkát jó erősen rácsavarom és fejre állítom. Miután kihült, felcímkézem és megy a kamrába.
Inkább közepes vagy nagyobb méretű uborkákat válasszunk. Mossuk meg őket alaposan két-három lében, a végeiket enyhén vagdossuk be kereszt alakban, szurkáljuk meg őket néhány helye...
Elkészítési idő:Mit lehet aszalni? Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Természetesen nem kell aszalni a diót, a mandulát és a mogyorót....
Elkészítési idő: