Családireceptkönyv.hu

Diós és mákos bejgli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


TÉSZTA (2 nagy rúdhoz)
1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej, pici só
DIÓTÖLTELÉK
30 dkg dióbél
25 dkg porcukor
10 dkg morzsa
10 dkg mazsola

MÁKTÖLTELÉK
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg dara

Elkészítés:


Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, sót, gyorsan összedolgozzuk és két órán át deszkán letakarva pihentetjük.
Két nagyobb, vagy négy kisebb cipót formálunk a tésztából.
1/2 cm vastagságú téglalapokat nyújtunk belőle.
Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva.
Összecsavarjuk, úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
Sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük.
(Mamimtól tanultam, hogy az oldalakat villával megszúrkáljuk és zsírral lekenjük, akkor nem reped annyira, és nem ragad össze).
Most újabb egy órát langyos helyen kelesztjük.
Kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre.
Így lesz a teteje márványos.
Forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőajtót ne nyitogassuk.
TÖLTELÉK:
DIÓ: 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk. Belekeverjük a diót, a morzsát és a mazsolát.
MÁK: A tejet felforraljuk. Hozzákeverjük a darával elkevert mákot. Végül a cukrot és a mazsolát.

Trükkök, tippek, praktikák:


A sütőből kivett bejglit jó fejre állítva letenni, mert így nem válnak szét a rétegek.

Diós és mákos bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Igazi karácsonyi mézes kalács
Igazi karácsonyi mézes kalács

A porcukrot, a zsírt, a tojást, a tejet, a szódabikarbónát, és a mézet egy lábasba tesszük, összekeverjük, majd tűz felett karamell színűre pirítjuk. Levesszük a tűzről, majd hűlni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Vajkaramellás szaloncukor
Vajkaramellás szaloncukor

Egy edénybe mérjük a vajat, cukrot, vaníliás cukrot és a tejszínt, majd gyakori kevergetés mellett kb. 30 percig, alacsony lángon hagyjuk, hogy besűrűsödjön az alap. Nem szabad túl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Az igazi magyar halászlé
Az igazi magyar halászlé

A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Mascarponés csokoládé torta
Mascarponés csokoládé torta

A piskótákat megsütöttem ,majd teljesen kihűtöttem. Mindkettőt lapjában félbevágtam.Az első lapot betettem a tortagyűrűbe. A krémhez gőz fölött megolvasztottam a csokit,felvert...

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk