♥A csigákhoz:
8 dkg olvasztott vaj
20 dkg barna cukor
3 evőkanál őrölt fahéj
1,6 dl langyos tej
4 dkg friss élesztő
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
45 dkg kenyérliszt
1 teáskanál só
5,5 dkg puha vaj
♥A cukormázhoz:
2 evőkanál puha vaj
2 evőkanál víz
15 dkg porcukor
Felolvasztjuk a 8 dkg vajat, elkeverjük benne a barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd félretesszük. Egy kb. 30 x 35 cm-es sütőformát kivajazunk, kibélelünk sütőpapírral, amelyet szintén bekenünk vajjal.
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot, majd felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztőt robotgép keverőtáljába öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojásokat, és az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót is, és megint összekeverjük. Kis adagokban a vajat is hozzáadjuk és sima tésztát gyúrunk belőle úgy, hogy a tészta ruganyos, sima és fényes legyen. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és egy 30 x 45 centis téglalappá nyújtunk. Megkenjük a fahéjas-cukros vajjal. A tészta szélesebb oldalát 1 centis sávban bekenjük vízzel. A másik hosszú oldaltól kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, a végét a vizes csíkkal odatapasztjuk. Egy éles késsel 12 karikát vágunk a tekercsből, majd egymástól 2 centire elrendezzük az előkészített sütőformában. Letakarjuk, és egy újabb órát hagyjuk pihenni, amíg annyira megkelnek a tekercsek, hogy összeérnek. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Amikor betesszük a csigákat, a hőmérsékletet visszavesszük 190 fokra, és 20−25 percig sütjük − amígy szép aranybarnára sülnek. Közben felolvasztjuk a maradék vajat a vízzel, majd amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és a porcukrot is hozzákeverjük. Az így kapott cukormázat a sütőből kivett és kicsit kihűlt fahéjas csigákra csorgatjuk
A géppel a tésztát szép fényesre dolgoztatom, és megkelesztem. Mikor kész, kézzel átgyúrom, deszka nagyságra nyújtom, és 8 részre vágom. A kifliket feltekerem, sütőpapíros tepsib...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézA puha vajat az édesítőkkel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot az amaretti likőrt, a tojást, és tovább habosítjuk. A mandulát aprítógépbe tesszük és durvára darál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 1/2 csésze vízet a 2 csomag élesztőporral és a 2 tk mézzel összekeverem és megvárom míg az élesztő aktivizálódik. A dagasztó tartályába addíg beleteszem a többi vizet, mézet, va...
Elkészítési idő: 3-4 óra Nehézség: Könnyű1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű