♥ töltelékhez:
200 g dió (vagy 100-100 g dió és pisztácia keveréke)
1-2 ek cukor
1-2 ek fahéj
♥ tésztához:
10-14 réteslap
10 dkg olvasztott vaj
♥ sziruphoz:
3 dl víz
25 dkg cukor
1/2 citrom leve
♥ Díszítés: kevés pisztácia
Először készítsük el a szirupot: lassan melegítsük fel a vizet a cukorral elkeverve, amíg forrni nem kezd. Forráskor csavarjuk bele a citrom levét és forraljuk még 10 percig, majd tegyük félre hűlni.
Ezután tegyünk egy réteslapot egy tiszta felületre, pl. konyharuhára, és kenjük meg olvasztott vajjal. Tegyünk rá még egy réteslapot, és azt is kenjük át, de már csak vékonyan. Szórjunk a téglalap alakú réteslap hosszabb oldala mentén egy csíkban a diós-pisztáciás töltelékből, és szorosan csavarjuk fel. Attól függően, hogy milyen méretű "fészkeket" akarunk, vágjuk 2-3 részre a felcsavart rétescsíkot. A felvágott darabokat egyesével hajlítsuk fészek formájúra, nyomkodjuk, dolgozzuk össze a végeket, hogy erősen hozzásimuljanak egymáshoz, különben szétnyílik majd sütés közben a forma. Finoman átkenhetjük ezeket is olvasztott vajjal. Nem baj, ha kicsit kinyílnak és kibukkan a töltelék, nem fog kifolyni. Helyezzük a sütiket kivajazott (olajozott) tepsibe, jó közel egymáshoz - 175 °C-on süssük őket 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarnára nem sülnek. Sütés után 10 percig hűlni hagyjuk, majd a sziruppal jó bőségesen meglocsoljuk. 1-2 óráig nem árt, ha állnak, így a szirup jól beszívódik a tésztába.
Kettéválasztjuk tojásokat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét 8 dkg porcukorral. Habosra keverjük a margarint, a maradék porcukorral és a vaniliáscukorral. Beledolgozzuk a to...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 200 fokra előmelegítem a sütőt. 2. A tojássárgát, porcukrot, vaníliát kikeverem krémesre, hozzáadom a lisztet jól kidolgozom. 3. Egy kisebb kibélelt tepsibe öntöm a masszá...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz