♥ töltelékhez:
200 g dió (vagy 100-100 g dió és pisztácia keveréke)
1-2 ek cukor
1-2 ek fahéj
♥ tésztához:
10-14 réteslap
10 dkg olvasztott vaj
♥ sziruphoz:
3 dl víz
25 dkg cukor
1/2 citrom leve
♥ Díszítés: kevés pisztácia
Először készítsük el a szirupot: lassan melegítsük fel a vizet a cukorral elkeverve, amíg forrni nem kezd. Forráskor csavarjuk bele a citrom levét és forraljuk még 10 percig, majd tegyük félre hűlni.
Ezután tegyünk egy réteslapot egy tiszta felületre, pl. konyharuhára, és kenjük meg olvasztott vajjal. Tegyünk rá még egy réteslapot, és azt is kenjük át, de már csak vékonyan. Szórjunk a téglalap alakú réteslap hosszabb oldala mentén egy csíkban a diós-pisztáciás töltelékből, és szorosan csavarjuk fel. Attól függően, hogy milyen méretű "fészkeket" akarunk, vágjuk 2-3 részre a felcsavart rétescsíkot. A felvágott darabokat egyesével hajlítsuk fészek formájúra, nyomkodjuk, dolgozzuk össze a végeket, hogy erősen hozzásimuljanak egymáshoz, különben szétnyílik majd sütés közben a forma. Finoman átkenhetjük ezeket is olvasztott vajjal. Nem baj, ha kicsit kinyílnak és kibukkan a töltelék, nem fog kifolyni. Helyezzük a sütiket kivajazott (olajozott) tepsibe, jó közel egymáshoz - 175 °C-on süssük őket 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarnára nem sülnek. Sütés után 10 percig hűlni hagyjuk, majd a sziruppal jó bőségesen meglocsoljuk. 1-2 óráig nem árt, ha állnak, így a szirup jól beszívódik a tésztába.
Az összes alapanyagot egy tálba öntjük és összegyúrjuk, ha száraznak érezzük a tésztát, tejfölt adjunk hozzá, ha ragacsosnak, akkor lisztezzük. A tésztánk akkor jó, ha puha, könnye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat botmixerrel habosra keverjük és rögtön sütjük is. Az első palacsinta után további nagyon kevés vízzel hígítottam a közben sűrűbbé vált palacsinta tésztát. Metélőhagy...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA vaj felével vastagon kikenünk egy kisebb (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsit. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, belekeverjük a sütőport és a sót. A lisztes egyveleg felét...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűEgy fél élesztőt felfuttatok pici langyos cukros tejbe . Egy fél kiló liszthez adok egy fél ráma margarint , egy tojást , kb 4 5 kanál cukrot és annyi langyos tejet amennyit felves...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz