50 dkg gomba
1 kis vöröshagyma
2 dl tejszín
só
őrölt fehérbors
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál apróra vágott rozmaring
1 teáskanál apróra vágott zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál hideg vaj
a gombóchoz:
50 dkg áttört, főtt krumpli
20 dkg liszt
2 tojás
1/2 dl víz
2 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
3 kávéskanál só
csipetnyi reszelt szerecsendió
a sütéshez: olaj
A gombóchoz az élesztőt a vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, aztán megvárjuk, hogy az élesztő felfusson. A krumplihoz adjuk
a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojást és a fűszereket. A tésztát egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük.
A gombához 1 evőkanál olajban üvegesre sütjük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a gomba leve el nem párolog. Ekkor megszórjuk a friss fűszerekkel, felöntjük a tejszínnel, és addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat.
A megkelt tésztából vizes kézzel nagy diónyi gombócokat formázunk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük őket. A megsült gombócokat a fűszeres gombával tálaljuk.
Az édesburgonyát, ha előre megsütjük, és hagyjuk kihűlni akkor a fagyasztott banánnal összeturmixolva azonnal hideg és fogyasztható lesz. Ha kicsit meleg még a sült batáta, akkor v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze. Összeállítás után 10 percig pihentessük. Pihentetés után enyhén...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet megmelegítem, majd hozzáadom a grízt folyamatos keverés mellett. Folyamatosan keverve megvárom, hogy besűrűsödjön. Hozzáadom a cukrot, ha újra besűrűsödött már kész is.
Elkészítési idő: 20 Nehézség: KönnyűA sütőport összekeverjük a liszttel, majd a hideg vizet is hozzáadjuk és csomómentesre keverjük.A banánokat három egyenlő részre vágjuk.A banán darabjait alaposan beforgatjuk a bun...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű