Családireceptkönyv.hu

Gesztenyés töltött pulyka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 db max. 3 kg-os bébipulyka
20 dkg toast kenyér
4 salottahagyma
10 dkg vaj
30 dkg darált borjúhús (vagy csirke, pulyka)
30 dkg főtt gesztenye
1 csokor petrezselyem
3-4 ág kakukkfű
5 cl konyak
só, bors
olívaolaj
2 dl alaplé
1,5 kg apróbb szemű, vékonyhéjú burgonya
2-3 alma cikkekre vágva (opcionális)

Elkészítés:


A töltelékhez a toast kenyeret felaprítjuk, tálba tesszük, meglocsoljuk vízzel, félretesszük.
A megtisztított és felaprított salottahagymát a felolvasztott vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk, majd a kinyomkodott kenyeret is hozzáadjuk, valamint a főtt gesztenyét, a felaprított petrezselymet és a száráról lehúzott kakukkfűleveleket, a konyakkal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összeforgatjuk, néhány perc alatt összepirítjuk.
A bébipulykát kívül-belül sózzuk és borsozzuk, majd a kicsit pihentetett és kissé kihűlt töltelékkel megtöltjük. Kívülről olívaolajjal – vagy olvasztott vajjal – alaposan átmasszírozzuk, tepsibe tesszük, 2 dl alaplevet öntünk alá.
A krumplit alaposan megmossuk, ha almát is használunk, akkor azt cikkekre vágjuk, majd a szárnyas köré rakosgatjuk a tepsibe.
200 fokos sütőbe toljuk, majd 30 perc után visszavesszük a hőt, és 170 fokos sütőben még legalább 1 órát sütjük, de inkább 1 óra 30 percet. Időnként érdemes meglocsolgatni a pecsenyelével, de nem túl gyakran, mert a nyitogatásnál gőz és hő is távozik a sütőből.
Ha megsült, a sütőből kivéve alufóliával letakarjuk, hogy a gőzben még puhuljon, 20 perc pihentetés után érdemes tálalni.

Gesztenyés töltött pulyka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Rögtön puha mézeskalács
Rögtön puha mézeskalács

A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat,...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szilveszteri sajtos virsli becsomagolva
Szilveszteri sajtos virsli becsomagolva

A tejben keverjük el az élesztőt, majd adjuk a liszthez. Tegyük bele a sót, a cukrot, a puha vajat és a tojást is, és nagyon alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki. Letakarva, meleg...

Elkészítési idő: 45 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gouda sajtos pogácsa
Gouda sajtos pogácsa

A sajtot finomra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk és csak a sárgáját adjuk a sajthoz. Beleszedjük a tejfölt, a puha vajat és simára keverjük. Beleszórjuk az élesztőt és össz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Aszalt szilvás pulykakuglóf
Aszalt szilvás pulykakuglóf

A húst apró kockákra daraboljuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, jól elkeverjük és félretesszük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A tojásokat beleütjük egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk