1 db max. 3 kg-os bébipulyka
20 dkg toast kenyér
4 salottahagyma
10 dkg vaj
30 dkg darált borjúhús (vagy csirke, pulyka)
30 dkg főtt gesztenye
1 csokor petrezselyem
3-4 ág kakukkfű
5 cl konyak
só, bors
olívaolaj
2 dl alaplé
1,5 kg apróbb szemű, vékonyhéjú burgonya
2-3 alma cikkekre vágva (opcionális)
A töltelékhez a toast kenyeret felaprítjuk, tálba tesszük, meglocsoljuk vízzel, félretesszük.
A megtisztított és felaprított salottahagymát a felolvasztott vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk, majd a kinyomkodott kenyeret is hozzáadjuk, valamint a főtt gesztenyét, a felaprított petrezselymet és a száráról lehúzott kakukkfűleveleket, a konyakkal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összeforgatjuk, néhány perc alatt összepirítjuk.
A bébipulykát kívül-belül sózzuk és borsozzuk, majd a kicsit pihentetett és kissé kihűlt töltelékkel megtöltjük. Kívülről olívaolajjal – vagy olvasztott vajjal – alaposan átmasszírozzuk, tepsibe tesszük, 2 dl alaplevet öntünk alá.
A krumplit alaposan megmossuk, ha almát is használunk, akkor azt cikkekre vágjuk, majd a szárnyas köré rakosgatjuk a tepsibe.
200 fokos sütőbe toljuk, majd 30 perc után visszavesszük a hőt, és 170 fokos sütőben még legalább 1 órát sütjük, de inkább 1 óra 30 percet. Időnként érdemes meglocsolgatni a pecsenyelével, de nem túl gyakran, mert a nyitogatásnál gőz és hő is távozik a sütőből.
Ha megsült, a sütőből kivéve alufóliával letakarjuk, hogy a gőzben még puhuljon, 20 perc pihentetés után érdemes tálalni.
A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tes...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA 6 db tojást keményre főzzük, hideg vízben kihűtjük, megpucoljuk. A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk, aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjét, tejszínt, sót, frissen ő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojasokat megfozom sos vizbe,utana hideg vizben hagyom kb. 30 percet, es letisztitom a hejat. A sonkat ledaralom. A tojasokat kettobe vagom, es a sargajat egy talba szedem. Ho...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KözepesA kevergetve sütés nagyon gyors módszer, inkább csak az alapanyagok feldarabolása időigényes, de ez sem több 10-15 percnél. Felcsíkozom a szűzpecsenyét, a késsel meghámozott (így n...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű