1 db max. 3 kg-os bébipulyka
20 dkg toast kenyér
4 salottahagyma
10 dkg vaj
30 dkg darált borjúhús (vagy csirke, pulyka)
30 dkg főtt gesztenye
1 csokor petrezselyem
3-4 ág kakukkfű
5 cl konyak
só, bors
olívaolaj
2 dl alaplé
1,5 kg apróbb szemű, vékonyhéjú burgonya
2-3 alma cikkekre vágva (opcionális)
A töltelékhez a toast kenyeret felaprítjuk, tálba tesszük, meglocsoljuk vízzel, félretesszük.
A megtisztított és felaprított salottahagymát a felolvasztott vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk, majd a kinyomkodott kenyeret is hozzáadjuk, valamint a főtt gesztenyét, a felaprított petrezselymet és a száráról lehúzott kakukkfűleveleket, a konyakkal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összeforgatjuk, néhány perc alatt összepirítjuk.
A bébipulykát kívül-belül sózzuk és borsozzuk, majd a kicsit pihentetett és kissé kihűlt töltelékkel megtöltjük. Kívülről olívaolajjal – vagy olvasztott vajjal – alaposan átmasszírozzuk, tepsibe tesszük, 2 dl alaplevet öntünk alá.
A krumplit alaposan megmossuk, ha almát is használunk, akkor azt cikkekre vágjuk, majd a szárnyas köré rakosgatjuk a tepsibe.
200 fokos sütőbe toljuk, majd 30 perc után visszavesszük a hőt, és 170 fokos sütőben még legalább 1 órát sütjük, de inkább 1 óra 30 percet. Időnként érdemes meglocsolgatni a pecsenyelével, de nem túl gyakran, mert a nyitogatásnál gőz és hő is távozik a sütőből.
Ha megsült, a sütőből kivéve alufóliával letakarjuk, hogy a gőzben még puhuljon, 20 perc pihentetés után érdemes tálalni.
http://www.utos.ml/egy-igazi-mennyei-husos-unnepi-lakoma/
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ ELKÉSZÍTÉS: A kristálycukrot nagyon finom porrá őrölöm a kávédarálóval, beleteszem az étkezési keményítőt is, majd kis lyukú szűrőn átszitálom. A robotgép habverőjével elkezdem k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát nagyobb szeletekre vágom, a padlizsánt meghámozom és felkockázom. A májat előkészítem: kivágom az inasabb részeket, falatnyi darabokra szelem. Serpenyőben zsiradékot heví...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű