500 g cukor
240 ml víz,
2 késhegynyi citrom/ borkősav vagy 2 kiskanál ecet.
Egy lehetőleg duplafalú lábast alaposan elmosunk-zsírtalanítunk, még a fedőjét is. Majd 1-2 percig forralunk benne vizet, hogy minden szennyeződéstől megszabaduljunk. Fontos a visszakristályosodás megelőzése miatt. Fémkanállal dolgozzunk a fakanál helyett.
A vizet kiöntjük, az edényt hagyjuk kigőzölögni. Ha már nem gőzölög, óvatosan, minél alacsonyabbról beleöntjük előbb a cukrot, majd a vizet. Fontos ügyelni arra, hogy minél kevesebb kristály tapadjon az edény oldalára öntés közben. Ha mégis feltapadna néhány kristályocska, leoldjuk főzés közben, vagy ha elolvadt a szirupunk és kellően meleg már, de még nincs forrásban, óvatosan körbeforgatjuk a meleg oldatot, úgy hogy az szépen leoldja a szemcséket, közben kanállal rásegítünk.. A cukrot a vízben óvatosan eloszlatjuk. Nem kell keverni, csak a cukrot terítsük szét az edény alján.Ezután lefedjük, lassan melegíteni kezdjük, és beletesszük a citrom/borkő/ecetsavat is. Ha már meleg, óvatos és lassú mozdulatokkal a cukrot feloldjuk és felforraljuk. Ha felforrt, 1-2 percig kevergetve forrásponton tartjuk (nem égetjük, csak forraljuk!). A tetején keletkezett esetleges habot (melaszt) hideg vízbe mártogatott kis lyukú szűrővel vagy kanállal leszedjük. Lefedve hagyjuk kihűlni.
Ha esetleg maradhatott benne kristály, az edényt lefedve alacsony hőmérsékleten tartva pár perc "melegen tartással" még felolvasztjuk.
Ha hígnak találjuk, 1-2 perc melegítéssel, fedő nélkül kevergetve tovább sűríthetjük.
(A szirup megfelelő sűrűségét az ujjunkkal ellenőrizhetjük… 1 cseppet ráteszünk a mutató ujjra, hüvelykujjal összezárjuk, és széthúzzuk. Ha szálat húz, elklészültünk.). Ha kihűlt, akkor egy jól lezárható,tiszta üvegbe, beletesszük.
Így körülbelül fél évig felhasználható ez a szirup.
A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a húst, és erős tűzön megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát, paradicsomot, kevés vízzel, és lassú tűzön m...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. A maradék tejet elkezdjük forralni, majd állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a pudingos-c...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozzuk.
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEZ EGY IRTÓ NAGY CSALÁDI KEDVENC NÁLUNK. PILLEKÖNNYŰ FÁNKOK KÉSZÜLNEK EBBŐL AZ EGYSZERŰ TÉSZTÁBÓL. NINCS DAGASZTÁS, NINCS KELESZTÉS, NINCS NYÚJTÁS! ÉS NEM CSEPEG AZ OLAJTÓL, BE...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű