Családireceptkönyv.hu

Hamburger


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


♥ HAMBURGERZSEMLE:
60 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál himalája só
4 dkg olaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
a kenéshez: 1 tojás
a szóráshoz: szezámmag
♥ HAMBURGER POGÁCSA:
1/2 kg darált marhahús (30%-os zsírtartalmú a legjobb)
1 tojás
1/2 kávéskanál őrölt bors
1 apróra vágott sonkahagyma
ízlés szerint só (himalája)
2 dl zsemlemorzsa
a házi majonézhez:
1 nagyobb tojás
1 kávéskanál só
2 dl olaj
♥ HAMBURGER SZÓSZ:
2 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma
1 teáskanál cukor

őrölt bors
kb. 3 dl házi majonéz (a fenti recept szerint)
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál apróra vágott zöldhagymaszár vagy snidling
2 kisebb csemege uborka
1/2 evőkanál szarvasgombás olaj (helyettesíthető fűszerolajjal vagy 1 kisebb vargánya gombával)
2 evőkanálnyi az uborka levéből
3-4 cm póréhagyma

Elkészítés:


♥ A hamburgerzsemléhez dagasztógépbe helyezzük az összes hozzávalókat, és összegyúrjuk. (Természetesen simára gyúrhatjuk a tésztát kézzel vagy kézi robotgép dagasztó spiráljával is.) Letakarjuk és 35-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután deszkára borítjuk, 9 darabra vágjuk, és zsemle alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk, hogy újra a duplájára keljen. Megkenjük a tetejét tojással, és szezámmagot szórunk rá. 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.

♥ A hamburgerpogácsához a hozzávalókat összekeverjük, és 9 húspogácsát formázunk belőle. Folpackkal bélelt tálcára rakjuk, és kis időre fagyasztószekrénybe tesszük. (Így süléskor nem esik szét a pogácsa.) A húst grillezni a legjobb, de sütőben is elkészíthető. Az utóbbi esetben sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a tetejét olajjal lespricceljük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Félidőben a pogácsákat megfordítjuk.

♥ A házi majonézhez a tojást megsózzuk, kézi habverővel elkeverjük. Keverés közben cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, majd bátrabban, vékonyan belecsurgatjuk az egészet, és egyneműre keverjük.

♥ A hamburgerszószhoz az olajat felmelegítjük, beletesszük a karikára vágott vöröshagymát, rászórjuk a cukrot, és kissé karamellizáljuk. (Ha nincs szarvas-gombás olajunk, akkor az azt helyettesítő vargányát apró darabokra vágjuk, és hozzáadjuk.) A karamellizált hagymát, a majonézt és - az apróra vágott zöldhagymaszár kivételével - az összes többi hozzávalót elkeverjük, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel vagy turmixgéppel krémesítjük. Beletesszük a zöldhagymaszárat, s ezzel már csak éppen annyira turmixoljuk, hogy a szószban látszódjanak a kis hagymaszárdarabok. Kitűnő szósz hamburger mellé, de bármilyen húshoz tálalhatjuk.

♥ A hamburger összeállítása
hamburgerzsemle
hamburgerpogácsa
hamburgerszósz

Hamburger

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Majonéz paleo
Majonéz paleo

A magokból tejföl sűrűségű szószt turmixolunk,majd izesítjük.Később plusz vizet tehetünk hozzá

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Karamellizált hagymás quiche
Karamellizált hagymás quiche

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. A hagymát megpucoljuk, kockára vagy félkarikára vágjuk. Az olívaolaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bab
Csirkemájkrém ricottával
Csirkemájkrém ricottával

A hagymát kockázd fel, majd egy kis zsiradékon pirítsd meg. Add hozzá a májat, azt is pirítsd meg, majd fedő alatt kis lángon főzd puhára. Ha kell, adj hozzá egy kis vizet. Fűsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pupusas
Pupusas

1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül...

Elkészítési idő: gyors
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk