♥ HAMBURGERZSEMLE:
60 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál himalája só
4 dkg olaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
a kenéshez: 1 tojás
a szóráshoz: szezámmag
♥ HAMBURGER POGÁCSA:
1/2 kg darált marhahús (30%-os zsírtartalmú a legjobb)
1 tojás
1/2 kávéskanál őrölt bors
1 apróra vágott sonkahagyma
ízlés szerint só (himalája)
2 dl zsemlemorzsa
a házi majonézhez:
1 nagyobb tojás
1 kávéskanál só
2 dl olaj
♥ HAMBURGER SZÓSZ:
2 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma
1 teáskanál cukor
só
őrölt bors
kb. 3 dl házi majonéz (a fenti recept szerint)
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál apróra vágott zöldhagymaszár vagy snidling
2 kisebb csemege uborka
1/2 evőkanál szarvasgombás olaj (helyettesíthető fűszerolajjal vagy 1 kisebb vargánya gombával)
2 evőkanálnyi az uborka levéből
3-4 cm póréhagyma
♥ A hamburgerzsemléhez dagasztógépbe helyezzük az összes hozzávalókat, és összegyúrjuk. (Természetesen simára gyúrhatjuk a tésztát kézzel vagy kézi robotgép dagasztó spiráljával is.) Letakarjuk és 35-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután deszkára borítjuk, 9 darabra vágjuk, és zsemle alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk, hogy újra a duplájára keljen. Megkenjük a tetejét tojással, és szezámmagot szórunk rá. 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
♥ A hamburgerpogácsához a hozzávalókat összekeverjük, és 9 húspogácsát formázunk belőle. Folpackkal bélelt tálcára rakjuk, és kis időre fagyasztószekrénybe tesszük. (Így süléskor nem esik szét a pogácsa.) A húst grillezni a legjobb, de sütőben is elkészíthető. Az utóbbi esetben sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a tetejét olajjal lespricceljük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Félidőben a pogácsákat megfordítjuk.
♥ A házi majonézhez a tojást megsózzuk, kézi habverővel elkeverjük. Keverés közben cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, majd bátrabban, vékonyan belecsurgatjuk az egészet, és egyneműre keverjük.
♥ A hamburgerszószhoz az olajat felmelegítjük, beletesszük a karikára vágott vöröshagymát, rászórjuk a cukrot, és kissé karamellizáljuk. (Ha nincs szarvas-gombás olajunk, akkor az azt helyettesítő vargányát apró darabokra vágjuk, és hozzáadjuk.) A karamellizált hagymát, a majonézt és - az apróra vágott zöldhagymaszár kivételével - az összes többi hozzávalót elkeverjük, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel vagy turmixgéppel krémesítjük. Beletesszük a zöldhagymaszárat, s ezzel már csak éppen annyira turmixoljuk, hogy a szószban látszódjanak a kis hagymaszárdarabok. Kitűnő szósz hamburger mellé, de bármilyen húshoz tálalhatjuk.
♥ A hamburger összeállítása
hamburgerzsemle
hamburgerpogácsa
hamburgerszósz
A virsliket vágd egy-másfél centis darabokra. A krumplikat pucold meg, és enyhén sós vízben főzd puhára. Szűrd le, hagyd teljesen kihűlni, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld l...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű1. A tojások fehérjét csipetnyi sóval keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sajtot. 2. Diónyi gombócokat formálunk a masszából és bő, forró olajban magas lángon pirosr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa húsokat kiklopfoljuk, ütögetjük mindkét oldalát, hogy vékonyabbak legyenek, mindkét oldalát só és borsszóróval megfűszerezzük, meghempergetjük lisztben, aztán felvert tojásban és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz édesburgonyát és a vöröshagymát lereszeljük. Egy konyharuhába kicsavarjuk a levét. Egy tálba tesszük és a többi alapanyaggal összekeverjük. Tenyérnyi lepényeket formázunk bel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű