500 g liszt
265 ml tej
20 g friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
1 tojás
50 g vaj
30 g cukor
1 tk. só
A kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tej
Szezámmag
Az 500 g lisztet szitáld egy tálba. A kézmeleg tejhez add a 30 g cukrot (kb. 2 ek.), 1 ek. lisztet (az 500 g-ból), és morzsold bele a 2 dkg élesztőt. Futtasd fel langyos helyen kb. 10 perc alatt. Olvaszd meg az 50 g vajat, üsd bele a tojást és 1 tk. sóval lazán verd fel. A liszthez add hozzá a tojásos-vajas keveréket és a tejben felfuttatott élesztőt. Egy robotgép dagasztó fejével dagaszd 5-6 percig Formázz belőle gombócot, és tedd egy kiolajozott kelesztőtálba. Forgasd meg benne a tésztát, hogy minden oldalán érje az olaj. Letakarva pihentesd 1,5 órát. Ha letelt az idő, Lapogasd ki téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra és vágd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócot úgy, hogy a széleit behajtogatod alá, míg a teteje szép sima nem lesz. edd a hamburger zsemle gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire, 1,5-2 cm-t hagyva közöttük. Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 50 percet.Közben a sütőt 190 fokra melegítsd elő (légkeveréssel).1 tojást és 1 ek. tejet verj fel jól.
Kend meg a hamburger zsömlék tetejét nagyon óvatosan, nehogy benyomódjanak. Szórd meg szezámmaggal, de ez el is hagyható, vagy más díszítést, pl. mákot is használhatsz Tedd be a zsömléket a forró sütőbe. Süsd kb. 15 percig, amíg a tetejük szépen megbarnul Ha kész, vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni (ez legalább fél óra, de inkább egy óra). A zsemlék enyhén össze lesznek tapadva, de ha már kihűltek, akkor könnyen szét tudod őket szedni. Vágd ketté, és tálald a kedvenc hamburgereddel!
Trükkök, tippek, praktikák:
Szilágyi Balázs receptje
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a melegvízzel. Az élesztős vizet adjuk hozzá a liszthez, és határozott mozdulatokkal k...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KözepesAz összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy tepsire. Szedj rózsáira egy fél fej karfiolt, mosd meg, és tedd egy késes aprítóba. Addig morzsold, míg rizsszerű állaga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű