40 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
só
1 csapott mokkáskanál sütőpor
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál cukor
2 dl kefír
2 dl víz, vagy amennyit fölvesz
200 fokra kezdjük el előmelegíteni a sütőt. A szárazanyagokat összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzáadjuk a pohár kefirt és apránként a vizet. Itt néhány dologra érdemes figyelni: a tészta állaga valahol a nokedli és a szárazabbra gyúrt tészta között legyen, illetve a gyors munkára. Ne dagasszuk, csak keverjünk és a kefir és a szódabikarbóna találkozása után gyorsan kerüljön is a zsömlénk a sütőbe (a két anyag azonnal dolgozni kezd, nekik köszönhetőek majd a tésztában a légbuborékok). Alakítsunk ki kis halmokak, aminek a tetejét kereszt alakba bevághatjuk, ha nem akarjuk, hogy repedjenek. Rusztikus, ropogós héjú, omlós és sokáig elálló zsömle lesz a végeredmény.
A vizet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozz...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűKevés langyos, cukros vízben megkelesztjük az élesztőt, majd a hozzávalókból tésztát dagasztunk.Olajozott tálkába tesszük, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy sütőpapírral bél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (a vizet lassan adagoljuk), letakarva, meleg helyen kb. 60 percig pihentetjük. A tésztát 8 részre osztani majd zsemlét formázni. Letakarva...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután két felé vágom,majd nyolc- nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mind...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz