Családireceptkönyv.hu

Kacsamájjal és szilvával töltött szűzpecsenye


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


70 dkg szűzpecsenye
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej hagyma
10-15 db vörösboros aszalt szilva (ehhez vörösbor, babérlevél, kakukkfű)
15 dkg kacsamáj
só, őrölt bors
kevés olaj
esetleg fél deci fehérbor,
1-2 szelet szalonna

Elkészítés:


Az aszalt szilvát tegyük fel egy kis edényben a tűzre annyi vörösborban, amennyi jól ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet és 1-2 ág kakukkfüvet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a leve elfő. Hagyjuk hűlni (előző nap is elkészíthető).
A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát hámozzuk meg és vágjuk szintén kockákra. Egy kis serpenyőben olvasszuk ki a szalonna zsírját, adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük kevergetés mellett. Ha elkészült, vegyük ki egy tányérra. A májat vágjuk fel 2-3 csíkra, forró zsiradékon (esetleg kacsa vagy libazsíron), süssük elő minden oldalról egészen röviden.
A húst mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel. A felesleges zsírt és hártyát vágjuk le róla. Vékonyan vágjuk be a húst hosszában kétszer és „nyissuk szét”. Ha szükséges belül is ejtsünk egy-két hosszanti vágást, hogy minél jobban szétnyíljon (de ne vágjuk át a húst, azaz lehetőleg ne keletkezzen lyuk). Az így előkészített húst kicsit verjük (klopfoljuk) ki, hogy vékonyabb legyen, sózzuk és borsozzuk.
A hozzávalókat – azaz hagymás szalonna, kacsamáj és aszalt szilva – helyezzük a hús alsó kétharmad részére, majd szorosan tekerjük fel. A feltekert szűzpecsenyét a végein, illetve szükség szerint több helyen tűzzük meg hústűkkel (vagy kössük át húszsineggel, esetleg 1-1 szalonnát is köthetünk rá, ha a tekercs “lyukas” lenne).
Egy tepsibe öntsünk kevés olajat, helyezzük rá a húst. Tegyük 220 fokos sütőbe, süssük át minden oldalról, majd csökkentsük a hőt 180 fokra.
Ezután süssük a húst további kb. 40 percig. Pihentessük kb. 10 percig szeletelés előtt (ne feledjük el eltávolítani a hústűt, illetve levágni a zsineget!)

Trükkök, tippek, praktikák:


♥Önthetünk a húshoz kevés fehérbort is a párolódási szakaszban. A húst elősüthetjük serpenyőben is.
♥ Melegen vastagabban szeleteljük.
♥ Melegen kedvenc burgonya köretünkkel, hidegen salátákkal, szószokkal tálalható.

Kacsamájjal és szilvával töltött szűzpecsenye

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Japán sajttorta
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Japán sajttorta

A krémsajtot vízgőz fölött, egy edényben megolvasztjuk annyira, hogy sima, krémes állagú legyen. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, és elkezdjük habosra keverni. Beleszóru...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancsos csokitorta
Narancsos csokitorta

A piskóta kakaós olajos, a neten napok óta keringő változat 6 tojásból, 25 cm-es tortaformában. A krém réges-régi tanulmányok alapján saját kútfőből: 3 dl tejszínt 30 dkg porcukorr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Adventi mézes koszorú
Adventi mézes koszorú

A margarint, cukrot, sót keverjük el, amíg krémes és habos lesz. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, és ezt követően adjuk hozzá a marcipánt is. A lisztet keverjük el a sütőporra, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bab
Áfonyás chutney
Áfonyás chutney

Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd szórd bele a póréhagymát. Időnként megkeverve alacsony lángon süsd 5 percig. Add hozzá a fahéjat, gyömbért és szerecsendió...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk