70 dkg szűzpecsenye
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej hagyma
10-15 db vörösboros aszalt szilva (ehhez vörösbor, babérlevél, kakukkfű)
15 dkg kacsamáj
só, őrölt bors
kevés olaj
esetleg fél deci fehérbor,
1-2 szelet szalonna
Az aszalt szilvát tegyük fel egy kis edényben a tűzre annyi vörösborban, amennyi jól ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet és 1-2 ág kakukkfüvet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a leve elfő. Hagyjuk hűlni (előző nap is elkészíthető).
A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát hámozzuk meg és vágjuk szintén kockákra. Egy kis serpenyőben olvasszuk ki a szalonna zsírját, adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük kevergetés mellett. Ha elkészült, vegyük ki egy tányérra. A májat vágjuk fel 2-3 csíkra, forró zsiradékon (esetleg kacsa vagy libazsíron), süssük elő minden oldalról egészen röviden.
A húst mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel. A felesleges zsírt és hártyát vágjuk le róla. Vékonyan vágjuk be a húst hosszában kétszer és „nyissuk szét”. Ha szükséges belül is ejtsünk egy-két hosszanti vágást, hogy minél jobban szétnyíljon (de ne vágjuk át a húst, azaz lehetőleg ne keletkezzen lyuk). Az így előkészített húst kicsit verjük (klopfoljuk) ki, hogy vékonyabb legyen, sózzuk és borsozzuk.
A hozzávalókat – azaz hagymás szalonna, kacsamáj és aszalt szilva – helyezzük a hús alsó kétharmad részére, majd szorosan tekerjük fel. A feltekert szűzpecsenyét a végein, illetve szükség szerint több helyen tűzzük meg hústűkkel (vagy kössük át húszsineggel, esetleg 1-1 szalonnát is köthetünk rá, ha a tekercs “lyukas” lenne).
Egy tepsibe öntsünk kevés olajat, helyezzük rá a húst. Tegyük 220 fokos sütőbe, süssük át minden oldalról, majd csökkentsük a hőt 180 fokra.
Ezután süssük a húst további kb. 40 percig. Pihentessük kb. 10 percig szeletelés előtt (ne feledjük el eltávolítani a hústűt, illetve levágni a zsineget!)
♥Önthetünk a húshoz kevés fehérbort is a párolódási szakaszban. A húst elősüthetjük serpenyőben is.
♥ Melegen vastagabban szeleteljük.
♥ Melegen kedvenc burgonya köretünkkel, hidegen salátákkal, szószokkal tálalható.
Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint mindezek tetejére a megolvasztott margarint. A mézet melegítsük meg, majd öntsü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom. A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetn...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1/2 kg lisztet, 1 cs. sütőport, 25 dkg cukrot, 20 dkg zsírt, 2 egész tojást és 1 cs vaníliáscukrot gyúrótáblán jól összedolgozunk. A tésztát 2 részre osztjuk, s az egyikhez 3 sze...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűKezd a tésztával, annak pihennie is kell majd. A hozzávalókat két deka vajjal dolgozd össze jó alaposan, majd amikor homogén masszát kaptál, olvaszd meg a maradék vajat, és csurgas...
Elkészítési idő: 130 perc Nehézség: Közepes