Hozzávalók egy 30 x 12 cm-es dobozformához
2 tojás
10 dkg cukor
1 kezeletlen narancs héja reszelve
2 dl tejföl
13 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
8 dkg cukrozott narancshéj kocka
5 dkg étcsokoládé aprítva
a bevonathoz:
40 dkg fehér marcipán
kevés baracklekvár
piros és zöld mézeskalács íróka
íróka:
1 tojásfehérje
kb. 20 dkg átszitált porcukor
2 teáskanál étkezési keményítő
1/2 kávéskanál ecet
piros és zöld ételfesték por vagy gél
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Kivajazzuk és lisztezzük a dobozformát.
Összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Ezután kézi habverővel beleforgatjuk a lisztes keveréket. A cukrozott narancshéjat és a csokoládét lisztbe forgatjuk és így adjuk a masszához.
A dobozformába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük 30 perc után.
A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiszedjük belőle, a tetejét egyenesre levágjuk és vékonyan lekenjük baracklekvárral a külső felületét.
A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk nagyjából fél cm vékonyra és beburkoljuk vele a süteményt. Óvatosan lesimítjuk a sarkoknál is, majd alul körbevágjuk a bevonatot. A tálalótálra tesszük a süteményt.
Az írókához habverővel elkezdjük verni a fehérjét és közben fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot, beleöntjük az ecetet is. A massza kifehéredik, megnő a térfogata, annyi cukor kell bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemeljük belőle, csúcsot húzzon.
A massza egy-egy kis részét megszínezzük zöldre és pirosra. Nejlontasakba töltjük, ha van, akkor a zöldhöz használhatunk levél díszítőcsövet. A zacskókat felül elgumizzuk, alul pedig 2 mm-es lyukat vágunk rájuk.
A sütemény tetejére fektetjük a sablont, a mintát kitöltjük a piros írókával jó bőven. Ezután egy sima késsel lehúzzuk a felesleget, és leemeljük a sablont.
A minta két szélét díszítjük levelekkel. A süteményt hűvös helyen, kamrában tároljuk
A halakat pucoljuk meg és filézzük ki. Egy nagyobb fazék aljára tegyük a megtisztított és felkarikázott hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Öntsük fel vízzel, és kb...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 1 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órán át állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk...
Elkészítési idő: 300 perc Nehézség: KözepesEgy nagyobb lábosban felolvasztottam a zsírt, hozzáadtam a cukrot, a reszelt almát a levével együtt. A tojások sárgáit is belekevertem, fahéjjal ízesítettem. Hozzáadtam a sütőporr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA virslik egyik végét vágjuk le, majd szúrjunk mindegyikbe 1-1 db hurkapálcikát. Vegyítsük el a kétféle lisztet cukorral, a sütőporral és egy kevés sóval. A tojást habarjuk el a t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű