2 szelet kacsamell filé
1 ek kakukkfűlevél
1 fej salotta hagyma
1 dl portói vagy vörösbor (lásd tippek)
1 ek balzsamecet
4 db füge
Méz (opcionális)
A kacsamell bőrén éles késel csíkokat metszünk úgy, hogy a hús ne sérüljön meg alatta. Sóval és a kakukkfű felével bedörzsöljük,majd egy forró serpenyőben, bőrrel lefelé, kb 3-4 percig zsírjára sütjük, megfordítjuk, alacsony hőfokon további 4 percig sütjük. Egy tányérra kiszedjük, pihentetjük.
Közben a hagymát felaprítjuk, a fügéket gerezdekre vágjuk.
A zsírt kiöntjük, majd a kissé zsíros serpenyőben a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a maradék kakukkfüvet és a füge szeleteket. Kb fél percig sütjük, majd felöntjük a borral és az ecettel.
Szirupos mártássá redukáljuk, miközben megkóstoljuk. Ha nem elég édes, mézzel kiegészítjük.
A húst fél centis szeleteket vágjuk, a mártással leöntve tálalju
♥ Elkészíthető aszalt fügével is – ebben az esetben nincs szükség mézre!
♥ A portóis verzióban sincs igazán szükség mézre, mert az is meglehetősen édes.
A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá két evőkanál lisztet egy teáskanál cukrot, összekeverjük, majd a tetejére is szórunk pici lisztet. Míg felfut, összeállítjuk a tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesHa nagyon kemény a körte: akkor citromos vízben ¾ keményre főzöm. Kiveszem a levéből a megpuhult körtét, itatóson leszárítom, és egy serpenyőben vajban aranybarnára karamellizálom...
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc Nehézség: KönnyűA háztartási kekszet elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval, a tejjel és a rumaromával. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes