1 egész kacsa (kb 1.5 kg)
1 tk olaj
1 citrom
1 db fahéj rúd
1 db csillagánizs
2 gerezd fokhagyma
50 dkg krumpli
A sütőt 140 fokra előmelegítjük.
A kacsát megmossuk, szárazra töröljük, majd egy villával a bőrét óvatosan összeszurkáljuk úgy, hogy a hús ne sérüljön meg.
Olajjal bedörzsöljük a kacsa bőrét, majd sózzuk, borsozzuk.
Az üregbe tesszük a félbevágott citromot, fahéjat és csillagánizst.
Egy rácsra helyezve egy tepsibe tesszük, majd a sütőben 2 órán keresztül sütjük.
Közben a krumplikat megpucoljuk, félbe vágjuk és forró vízben 10 percig főzzük ( de nem főzzük át őket teljesen). Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A kacsát kivesszük a sütőből, és a hőfokot 220 fokra állítjuk.
A kacsazsír felét egy bögrébe kiöntjük. A krumplikat a tepsiben elrendezzük, megforgatjuk a zsiradékban, majd rátesszük a kacsát (a rácson).
Kb 30 percig sütjük. Akkor jó, amikor a kacsa bőre ropogósra sül. Kivesszük a kacsát, lefedve pihentetjük, miközben a krumplit még kb 15-20 percig ropogóssá sütjük a sütőben.
A kacsa köré helyezzük a krumplikat, és az ünnepi asztalon tálaljuk.
♥ A citromot lecserélhetjük narancsra vagy mandarinra.
♥ A kacsát tálaljuk párolt vöröskáposztával – különösen passzol a portóiban párolt almás vöröskáposzta ehhez a recepthez.
♥Tálalhatjuk karácsonyi almaszósszal vagy vörösáfonya mártással is.
Szedjük ki a gránátalma magjait, hámozzuk meg, és karikázzuk fel a narancsokat és a lilahagymát, illetve pirítsuk meg a mogyorót. Rendezzük el a tányéron a hozzávalókat, és készít...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesA liszt, tej, 1/3-nyi porcukor, futtatott élesztő, mazsola, vaníliás cukor és só felhasználásával közepesen lágy tészta készül. Dagasztás után több részletben adagolják a vajat és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót, m...
Elkészítési idő: 40 min Nehézség: Könnyű1. Egy tálba beleöntjük a lisztet, margarint, vaníliás cukrot és a tojásokat. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és a cukorral, majd a lisztes keverékhez adjuk. Jól összedol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű