1 egész kacsa (kb 1.5 kg)
1 tk olaj
1 citrom
1 db fahéj rúd
1 db csillagánizs
2 gerezd fokhagyma
50 dkg krumpli
A sütőt 140 fokra előmelegítjük.
A kacsát megmossuk, szárazra töröljük, majd egy villával a bőrét óvatosan összeszurkáljuk úgy, hogy a hús ne sérüljön meg.
Olajjal bedörzsöljük a kacsa bőrét, majd sózzuk, borsozzuk.
Az üregbe tesszük a félbevágott citromot, fahéjat és csillagánizst.
Egy rácsra helyezve egy tepsibe tesszük, majd a sütőben 2 órán keresztül sütjük.
Közben a krumplikat megpucoljuk, félbe vágjuk és forró vízben 10 percig főzzük ( de nem főzzük át őket teljesen). Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A kacsát kivesszük a sütőből, és a hőfokot 220 fokra állítjuk.
A kacsazsír felét egy bögrébe kiöntjük. A krumplikat a tepsiben elrendezzük, megforgatjuk a zsiradékban, majd rátesszük a kacsát (a rácson).
Kb 30 percig sütjük. Akkor jó, amikor a kacsa bőre ropogósra sül. Kivesszük a kacsát, lefedve pihentetjük, miközben a krumplit még kb 15-20 percig ropogóssá sütjük a sütőben.
A kacsa köré helyezzük a krumplikat, és az ünnepi asztalon tálaljuk.
♥ A citromot lecserélhetjük narancsra vagy mandarinra.
♥ A kacsát tálaljuk párolt vöröskáposztával – különösen passzol a portóiban párolt almás vöröskáposzta ehhez a recepthez.
♥Tálalhatjuk karácsonyi almaszósszal vagy vörösáfonya mártással is.
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztes deszkán, 3-4 mm-re nyújtjuk és formákkal ki szaggatjuk. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
Elkészítési idő: 20 percA zsírt elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, tejfölt, citrom levet, jól kigyúrjuk, vékonyra 3 mm elnyújtjuk, 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk....
Elkészítési idő:1. Lábasba rakunk: - 2 tojás fehérjét - kristálycukrot - kakaót - kávét Hidegen elkeverjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk 2. Tálba rakunk: - d...
Elkészítési idő: