menu

Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli (diós-mákos)


Írta:

Adag: 24 kifli
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
45 dkg liszt
6 dkg kristály cukor
12,5 dkg margarin
6 dkg mangalica zsír
1 cs. porélesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tojássárga
1,5 dl tej
1 kk só
♥ DIÓ TÖLTELÉK:
25 dkg darált dió
15 dkg kristály cukor
1 ek keksz morzsa
1/2 citrom reszelt héja
rumaroma (opcionális)
mazsola (opcionális)
1 dl tej
♥ MÁK TÖLTELÉK:
20 dkg darált mák
12 dkg kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
1 mk fahéj
1 dl tej
♥ lekenéshez 1 tojás szétválasztva

Elkészítés:


Először a tölteléket készítsük el, mert csak hideg tölteléket használhatunk.

♥ Töltelék elkészítése ( dió-mák)
A dióhoz és a mákhoz keverjük a hozzávalókat a cukor és tej kivételével
A tejet a cukorral felforraljuk és leforrázzuk vele a dió illetve mák keveréket. Nem főzzük, csak jól elkeverjük.
Hagyjuk kihűlni.

♥Tészta elkészítése:
A robotgép üstjébe szitáljuk a lisztet, kimérjük és az üstbe öntjük a 6 dkg cukrot, hozzátesszük a margarint és a zsírt, a porélesztőt, a vaníliás cukrot, a sót, és a tojássárgát. Alacsony fokozaton elindítjuk a gépet. Pár perc múlva a tál "ablakán" elkezdjük adagolni a tejet.Ha kezd összeállni a tészta, magasabb fokozatra kapcsolunk, és kb 8-10 percig hagyjuk dolgozni a gépet. Ha a tészta elkészült, gombócot formálunk belőle és 1/2 órára hűtőbe tesszük. 1/2 óra múlva kivesszük a tésztát, elfelezzük, először a fele adagot készítjük el, amivel nem dolgozunk, visszamegy a hűtőbe.
A kint maradt tésztából egyenletes vastagságú hurkát formálunk, bejelöljük a felét, majd mindkét oldalt 3 részre osztunk, majd az osztást is megfelezzük. Így gyakorlatilag kimértük a 12 adag kifli tésztáját. Elvágjuk a tésztát a jelölések mentén, majd mindegyik darabból golyót formázunk. A golyót kézzel ellapítjuk, majd nyújtófával ovális alakra nyújtjuk. ( a vastagsága kb 2 mm legyen)
Amikor elkészültünk a nyújtással, következik a töltés.
A dió vagy mák tölteléket osszuk fel 12 részre, és helyezzük a hurka alakra formált részeket az ovális tészta hosszabbik végére, majd tekerjük fel. Kicsit hengergessük meg, hogy szép szivar formát kapjunk.
A mákosból patkó alakot formázunk, a diósból "ácskapocs" formát.
A másik adag tésztával és töltelékkel elvégezzük ugyanezeket a műveleteket.
A kifliket sütőpapírral bevont tepsire helyezzük, és lekenjük mindenhol tojássárgával. Hűvös helyre tesszük, és megvárjuk, míg a tojássárga megszárad, és nem ragad az ujjunkhoz. Ekkor bekenjük tojásfehérjével, és újra visszatesszük száradni. ( ez lehet akár 1 óra is)
A sütőt 180°-ra előmelegítjük, és 10 perc alatt készre sütjük a kifliket

Pozsonyi kifli (diós-mákos)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Farsangi Fánk
Farsangi Fánk

1 dl tejben felfuttatjuk a 3 dkg élesztőt a 3 tk cukorral. A 4 tojás sárgáját, a csipet sóval, 2 dl tejjel, 4 ek olvasztott vajjal, a felfutott élesztős keverékkel és apránként ad...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Karácsonyi Battenberg
Karácsonyi Battenberg

A hozzávalókat megfelezzük, mert az egyik piskótánk csokis a másik pedig gyümölcsös lesz. A vajat a cukorral a vanília aromával és a tojásokkal elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Szabina
Karácsonyi gesztenyés pulyka
Karácsonyi gesztenyés pulyka

A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban, és puhára főzzük (kb. 40 perc). A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk. A hagymát is apróra vágjuk....

Elkészítési idő: 320 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Piskóta készítése egyszerűen
Piskóta készítése egyszerűen

A tojások fehérjét a sóval felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral kevert, szitált liszte...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk