♥ PISKÓTA:
100g liszt
100 g cukor
4 tojás
vaníliás cukor
♥ GESZTENYE:
3 csomag (25 dkg-os) gesztenye
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
1 dl habtejszín
1 ek. rum v. rum aroma
csokibevonó a tetejére
A piskótát előző nap is megsüthetjük
♥ Piskóta:
Kapcsoljuk be a sütőt 180°-ra.
Válasszuk ketté a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval. Amikor felhabosodott és már kezd keményedni, vékony sugárban szórjuk bele a cukrot közben állandóan keverve.
Ezután adjuk bele a tojássárgákat szintén állandó keverés közben. Végül adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és szitáljuk bele a lisztet. Dolgozzuk össze alaposan.
Egy sütőlapot fedjünk be vajazott sütőpapírral, majd terítsük el rajta a piskóta masszát. Tegyük a meleg sütőbe 10-12 percre.
Ha kivettük a tésztát a sütőből, hűtőrácson hagyjuk kihűlni.
♥ Gesztenye
Az őzgerinc formába folpackot terítünk.
A gesztenyemasszát krumplitörővel áttörjuk, beleöntjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, 1 ek. rumot. Felverjük a tejszínt, és a felvert habból is adagolunk bele 1-2 kanállal szükség szerint. Túl sok nem kell, mert nagyon megpuhítaná a masszát. Robotgéppel jól kikeverjük, majd alaposan benyomkodjuk a folpackkal kibélelt őzgerinc formába( 33x11 cm), hogy kiborítva szépen kiadja a formát.
A gesztenyemasszát úgy alakítjuk a formában, hogy középen hosszanti iréányban hagyunk egy árok szerű mélyedést, amibe jön majd a tejszínhab. A tejszínhab nagyon kemény legyen, hidegen kell felverni, és beletenni 2-3 csepp citromlét, attól keményebbre verhető. Belekanalazzuk és szépen elterítjük a középső mélyedésbe tett tejszínhabot, majd beborítjuk az őzgerinc forma méretére vágott piskóta lappal. A méretre vágott piskótát ráhelyezés előtt mindkét oldalon meglocsoljuk 1-1 ek. rummal. Miután ráigazítottuk a piskótát a tejszínhabos gesztenyemasszára, a forma oldalairól lelógó folpackot visszahajtjuk a piskótára, és alaposan becsomagoljuk alufóliába. Ezután betesszük a hűtőbe 2-3 órára.
Miután letelt az idő, levesszük az alufóliát, visszahajtjuk a folpackot, és a süteményestál segtítségével kiborítjuk a formából. Díszítés előtt a sütis tálat 1-1 darab alufóliával védjük a lecsöpögő csokitól.
A tortabevonóval karikákat folyatunk a tetejére, majd a megmaradt tejszínhabból kis halmokat nyomunk a körök közepébe. Az oldalát is díszíthejük a habbal. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg a tortabevonó, mert felolvaszthatja)
♥ A gesztenyés süti előre elkészíthető : ha 2-3 héttel karácsony előtt készítjük, mehet be a mélyhűtőbe, de ha azonnal fogyasztjuk, csak a hűtő részbe tesszük.
A májat szeletekre vágjuk, és egy éjszakán át 2 dl tokajiban pácoljuk. A pácból kivéve sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon megsütjük. Az almákat (magházakat eltávolítva) felkarikáz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd három kis cipót formálunk belőle és egyenként nyújtjuk és töltjük, akkorára hogy egy normális tepsibe elférjen. A tölteléket is elkészítj...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesSzáraz hozzávalókat a vajjal elmorzsolom,és a végén beleöntöm a mézet.Jól összegyúrom,nem kell pihentetni,rögtön lisztes felületen nyújtom és szaggatom.180 fokos sütőben 8 percig s...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű6. Vadas taco – bizarrnak tűnhet, de a legjobb bizonyíték arra, hogy kísérletezni megéri, ez az egyik kedvenc. Vadas marhapofa, szeletelve, szósz, házi savanyított répa, kapor
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű