♥ PISKÓTA:
100g liszt
100 g cukor
4 tojás
vaníliás cukor
♥ GESZTENYE:
3 csomag (25 dkg-os) gesztenye
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
1 dl habtejszín
1 ek. rum v. rum aroma
csokibevonó a tetejére
A piskótát előző nap is megsüthetjük
♥ Piskóta:
Kapcsoljuk be a sütőt 180°-ra.
Válasszuk ketté a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval. Amikor felhabosodott és már kezd keményedni, vékony sugárban szórjuk bele a cukrot közben állandóan keverve.
Ezután adjuk bele a tojássárgákat szintén állandó keverés közben. Végül adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és szitáljuk bele a lisztet. Dolgozzuk össze alaposan.
Egy sütőlapot fedjünk be vajazott sütőpapírral, majd terítsük el rajta a piskóta masszát. Tegyük a meleg sütőbe 10-12 percre.
Ha kivettük a tésztát a sütőből, hűtőrácson hagyjuk kihűlni.
♥ Gesztenye
Az őzgerinc formába folpackot terítünk.
A gesztenyemasszát krumplitörővel áttörjuk, beleöntjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, 1 ek. rumot. Felverjük a tejszínt, és a felvert habból is adagolunk bele 1-2 kanállal szükség szerint. Túl sok nem kell, mert nagyon megpuhítaná a masszát. Robotgéppel jól kikeverjük, majd alaposan benyomkodjuk a folpackkal kibélelt őzgerinc formába( 33x11 cm), hogy kiborítva szépen kiadja a formát.
A gesztenyemasszát úgy alakítjuk a formában, hogy középen hosszanti iréányban hagyunk egy árok szerű mélyedést, amibe jön majd a tejszínhab. A tejszínhab nagyon kemény legyen, hidegen kell felverni, és beletenni 2-3 csepp citromlét, attól keményebbre verhető. Belekanalazzuk és szépen elterítjük a középső mélyedésbe tett tejszínhabot, majd beborítjuk az őzgerinc forma méretére vágott piskóta lappal. A méretre vágott piskótát ráhelyezés előtt mindkét oldalon meglocsoljuk 1-1 ek. rummal. Miután ráigazítottuk a piskótát a tejszínhabos gesztenyemasszára, a forma oldalairól lelógó folpackot visszahajtjuk a piskótára, és alaposan becsomagoljuk alufóliába. Ezután betesszük a hűtőbe 2-3 órára.
Miután letelt az idő, levesszük az alufóliát, visszahajtjuk a folpackot, és a süteményestál segtítségével kiborítjuk a formából. Díszítés előtt a sütis tálat 1-1 darab alufóliával védjük a lecsöpögő csokitól.
A tortabevonóval karikákat folyatunk a tetejére, majd a megmaradt tejszínhabból kis halmokat nyomunk a körök közepébe. Az oldalát is díszíthejük a habbal. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg a tortabevonó, mert felolvaszthatja)
♥ A gesztenyés süti előre elkészíthető : ha 2-3 héttel karácsony előtt készítjük, mehet be a mélyhűtőbe, de ha azonnal fogyasztjuk, csak a hűtő részbe tesszük.
Az egészet összegyúrtam. Beliszteztem,fóliában egy éjszakát hűtőben pihen.180 fokon 8-10 perc.A tetejére marcipánt tettem és cukormázzal díszítettem.
Elkészítési idő:Töltelék A töltelékek hozzávalóit egy lábosban összekeverjük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük. Ez intenzívebb ízt ad a tölteléknek. A kész masszát akár egy éjszakára...
Elkészítési idő:Amíg az élesztő a langyos cukros vízben felfut, keverd össze a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal. Utána keverd bele a felfutott élesztőt és még annyi vizet, ame...
Elkészítési idő: kb 1 ó.