dércsípte kökény,
cukor,
borkősav,
szalicil,
víz
A kökényszemeket megtisztítjuk, feltesszük főni annyi vízben hogy jól ellepje a szemeket. Ha megpuhult, elég hamar, szűrőn lepaszírozzuk, majd még egyszer felöntjük vízzel, rövid ideig újra főzzük, és megismételjük a paszírozást. Literenként kb. 70 dkg cukrot adunk hozzá, (vagy ízlés szerinti mennyiséget, mivel elég fanyar gyümölcs sok cukrot kíván) forrásig főzzük, majd hozzáadjuk a borkősavat (3 literhez kb. 1 kiskanálnyit), ezután még kis lángon együtt főzzük néhány percig. Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól záródó fém kupakkat lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, jellegzetes ízű szörp, szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztjuk. Felbontás után ajánlatos hűtőszekrényben tárolni
A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, húsdarálóval is l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöt összenyomkodjuk a kezünkkel. Ne turmixoljuk, mert elveszti a színét, plusz nem fog annyi levet ereszteni. A gyümölcspépet elkeverjük 6 dl felforralt, majd visszahűtöt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat megmosom, félbevágom, közepét kiszedem. (A közepét később leszűröm - étel - ital ízesítéséhez, később felhasználom) Tepsibe szorosan egymás mellé teszem a félbevá...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes