5 dkg füstölt paprikás kolbász
1 kis fej lilahagyma
2 dkg zsemlemorzsa
3 szelet grillezett paprika (olajban eltett)
3 ek aprított zölpetrezselyem
1 tojássárgája
1 csirke (kb 1.5kg)
1 citrom
2 ek liszt
1.5 dl vörösbor
Fél liter csirkeleves
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A kolbász héját lehúzzuk, durván felaprítjuk. A paprikát kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. Ezeket elkeverjük a zsemlemorzsával és a tojássárgával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük. A nyakrészén a bőrt fellazítjuk, majd a töltelékkel megtöltjük. A bőrt ráhúzzuk, majd egy hűstűvel rögzítjük.
A citromot negyedeljük – ezeket a hasüregbe tesszük.
A csirkét megsózzuk és a bemelegedett sütőben kb másfél órán át aranysárgára sütjük.
Kivesszük a sütőből, és 5-10 percig lefedve pihenttejük. Közben a keletkezett szaftot átszűrjük, a zsírréteget eltávolítjuk. A tepsibe visszaöntjük, hozzáadjuk a bort és a lisztet majd a csirkelevest. Kb 10 percig rotyogtatjuk, amíg egy sűrű, bársonyos mártást kapunk.
A csirkét felvágjuk, a mártással és köretekkel tálaljuk.
A ceruzababot megmossuk, végeit levágjuk, 5 percre sós forrásban lévő vízbe dobjuk majd jéghideg vízbe szedjük. Ha a bab kéz melegre hűlt 10-12 babot összefogva 1-2 szelet baconbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk és olívaolajon megsütjük, majd félre tesszük. A hagymát apró kockára vágjuk, kevés zsíradékon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A húst felszeleteljük, majd elősütjük és félretesszük. A burgonyát feltesszük főni, leöblítjük a ruccolát. A baconos, fokhagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLedinszteljük az apróra vágott hagymát, majd fűszerezzük, borssal, babérlevéllel, majorannával, sóval. Ha a fűszerek egy kicsit megfutottak a zsíron, akkor rátesszük a falatnyi dar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű