20 dkg finomliszt
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 dkg porcukor
1 nagy tojás sárgája
fél citrom reszelt héja és leve (kezeletlen)
1 teáskanál sütőpor
♥ KRÉM:
1 rúd vanília
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg finomliszt
♥ Tészta: A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citrom héját és frissen facsart levét és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ha túl lágy vagy kicsit ragacsos, liszttel korrigáljuk.
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A kosárka formákat vajjal jól kikenjük, majd a tésztakorongokat egyenként belenyomkodjuk a formákba, villával megszurkáljuk a tészta közepét, majd a formákat beletesszük egy tepsibe. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
♥ A krémhez a tejet a vaníliamagokkal és a vaníliarúddal együtt épphogy felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a lábast hideg vízbe állítjuk. A tojássárgákat a kristálycukorral robotgéppel (vagy kézi mixerrel) habosra verjük (fehéredésig). Hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük. A tej addigra langyosra hűlt, kidobjuk belőle a vaníliarudat és hozzáöntjük a tojássárgás krémhez. Egy lábosban, lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Szintén hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve langyosra hűtjük a krémet. Majd megtöltjük vele a kosárkákat.
Tetszés szerinti gyümölcsökkel díszíthetjük a tetejét.
A lisztet összekeverjük a porcukorral és a vaníliás pudingporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül fokozatosan annyi tejet, hogy összeálljon a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kikevert masszát szilikonos muffin formába kanalazom, és előmelegített sütőben 180°C-on 15 perc alatt készre sütöm. 12 nagy méretű muffin lesz belőle.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa tojasokat kette valasztjuk (piskotat keszitek) sutopapirral belelt kozepes tepsibe simitjuk 180c fokon elomelegitett sutoben kb 25 percig sutjuk . racsra teve kihutjuk. es les...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet összekeverjük a sütőporral, a vaníliás cukorral, a sóval. Egy másik tálban a cukrot összekeverjük az olvasztott vajjal, a tojásokkal, a vaníliával, a citromhéjjakkal (szá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű