600 g liszt
3 db tojássárgája
90 g mangalica zsír (disznózsírt haszáltam, de lehet libazsírt is)
3 csomag vaníliás cukor
25 g friss élesztő
csipet só
90 g kristály cukor
1 marék mazsola (ízlés szerint)
3 dl tej (ha házi, akkor + 1 dl langyos víz, ha megkívánja a massza)
a forma kikenéséhez 1 evőkanál zsír és ugyanannyi liszt
A száraz hozzávalókat egy mély tálba teszem- liszt, só, cukor, van.cukor, a zsírral átdörzsölöm a két tenyerem között.
A közepében kialakított mélyedésbe teszem a tojás sárgákat. Az élesztőt felfuttatom langyos tejben 2 kiskanál cukorral.
Minden hozzávalót egybeömlesztve addig dagasztok, amíg elválik a kezemtől és az edénytől. Ez kb 10-15 perc . A felébe akár kakaót is gyúrhatunk.
Az eredeti receptben ezt írták a házi tejjel kapcsolatban (gondolom a házi tej zsírtartalma miatt): "Ha nem elég a tej, akkor langyos vízzel pótoljuk. (Igaz, ha bolti tejet használunk, akkor az is jó, mert az eléggé vizes.)"
Lekenem vízzel a tetejét, hogy ne száradjon ki, és letakarva a tálat megkelesztem.
Közben előkészítem a kuglófformát, kizsírozom, belisztezem. A megkelt tésztából hengert formálok és a formába fektetem.
200C fokra előmelegítem a sütőt, addig újra kel a tészta.
Beteszem a sütőbe és leveszem a hőt fokozatosan 150C fokra.
Addig sütöm, amíg szép színe lesz és nem ragad a tészta a fa fogpiszkálóra. Kb 40 perc.
1 dl langyos tejben egy kk. cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval fakanállal vagy robotgéppel jól kikeverjük, majd hólyagosra dagasztjuk. (Kicsit...
Elkészítési idő: 2 óraA kuglóf formát kend ki vékonyan kókuszzsírral, és lisztezd körbe rizsliszttel. A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Az almát hámozd meg, vágd kockákra és párold meg az 50 ml vízben....
Elkészítési idő:A lepény alja hagyományos módon készült kelt tészta, amelyet kb. 35-40 dkg lisztből, 1 tojássárgából, 2 dkg élesztőből készítünk, kevés cukorral, kanálnyi margarinnal vagy zsírra...
Elkészítési idő: