1,3-1,5 kg libamell
1 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 kg szép hibátlan birsalma
1 ek libazsír
2 fej fokhagyma
2 dl száraz rozé bor
♥ PÁC:
ízlés szerint bors
ízlés szerint majoranna
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint rozmaring
6 szem szegfűszeg
ízlés szerint vaníliarúd
1 db babérlevél
Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel, megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másnapig pihenni.
Készítünk egy birsalma kompótot szegfűszeggel, vaníliarúddal ízlés szerint cukorral, vagy glukononnal (én ez utóbbit használtam), azt is előző nap, akkor összeérnek az ízek. 1 db birsalmát félreteszünk másnapra.
Egy kisebb fej megtisztított vöröshagymába beleszúrunk 2 szem szegfűszeget. A répát megtisztítjuk, hosszába negyedeljük. 1 birsalmát megtisztítunk, felszeleteljük gyorsan citrommal lekezeljük, hogy ne barnuljon.
Kuktában 1 ek forró libazsíron átforgatjuk a libamell mindkét oldalát, hogy a zsír kiolvadjon belőle, majd gyorsan beledobjuk a répát, az egész hagymát és a felszeletelt birsalmát, kis lángra tesszük, beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük a rozét, lefedjük a kuktát és hagyjuk dolgozni. Kb. 1 óra, múlva megnézzük, megpuhult-e, ha kell rozét utánaöntünk és akár még 15-20 percre is tovább puhítjuk.
Ha a mell puha, kitesszük külön tálra, felszeleteljük, kis szaftot öntünk alá és melegen tartjuk.
A kuktában maradt répa-birsalma-hagyma keverékről leszedjük a felesleges zsírt, szükség esetén kis birsalmakompót levével hígítva megturmixoljuk. Kóstoljuk, esetleg sóval, édesítővel kiegészítjük.
Tálalás almás-krumplipürével, kompóttal.
A lisztet nagy tálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a hideg vajjal, és gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a cukrot, valamint a citromhéjat. (Nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor a sütemén...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA töltelékhez valókat (1 - 6. tétel) összegyúrjuk, a fejes káposztáról a leveleket leszedjük, a középső eret a levélről lefaragjuk. A levelekbe kis maroknyi tölteléket teszünk. A l...
Elkészítési idő: 2 - 3 óra Nehézség: KözepesEgy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a vanilin cukrot és a tojásokat, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A tésztát lisztez...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeslásd a videót
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Nehéz