1,3-1,5 kg libamell
1 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
1 kg szép hibátlan birsalma
1 ek libazsír
2 fej fokhagyma
2 dl száraz rozé bor
♥ PÁC:
ízlés szerint bors
ízlés szerint majoranna
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint rozmaring
6 szem szegfűszeg
ízlés szerint vaníliarúd
1 db babérlevél
Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel, megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másnapig pihenni.
Készítünk egy birsalma kompótot szegfűszeggel, vaníliarúddal ízlés szerint cukorral, vagy glukononnal (én ez utóbbit használtam), azt is előző nap, akkor összeérnek az ízek. 1 db birsalmát félreteszünk másnapra.
Egy kisebb fej megtisztított vöröshagymába beleszúrunk 2 szem szegfűszeget. A répát megtisztítjuk, hosszába negyedeljük. 1 birsalmát megtisztítunk, felszeleteljük gyorsan citrommal lekezeljük, hogy ne barnuljon.
Kuktában 1 ek forró libazsíron átforgatjuk a libamell mindkét oldalát, hogy a zsír kiolvadjon belőle, majd gyorsan beledobjuk a répát, az egész hagymát és a felszeletelt birsalmát, kis lángra tesszük, beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük a rozét, lefedjük a kuktát és hagyjuk dolgozni. Kb. 1 óra, múlva megnézzük, megpuhult-e, ha kell rozét utánaöntünk és akár még 15-20 percre is tovább puhítjuk.
Ha a mell puha, kitesszük külön tálra, felszeleteljük, kis szaftot öntünk alá és melegen tartjuk.
A kuktában maradt répa-birsalma-hagyma keverékről leszedjük a felesleges zsírt, szükség esetén kis birsalmakompót levével hígítva megturmixoljuk. Kóstoljuk, esetleg sóval, édesítővel kiegészítjük.
Tálalás almás-krumplipürével, kompóttal.
Tálba öntjük azt az olaj vagy zsiradékmennyiséget, amennyiben a halat sütjük, belereszeljük az 1 citrom héját, lereszeljük vagy lepréseljük a fokhagymát is, beletesszük a sóval és...
Elkészítési idő: 3 hA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éles...
Elkészítési idő:A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben elkeverjük, majd összeöntjük őket és gyúrjuk egyneművé. Pihentessük a tésztát, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelék hozzáva...
Elkészítési idő: