1 kg finom liszt
50 dkg méz
20 dkg cukor
10 dkg vaj
4 db tojás sárgája
1 ek szódabikarbóna
1/2 dl tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 ek mézes sütemény fűszerkeverék
A mézet lassú tűzön melegítsd, öntsd hozzá a cukrot, és addig kevergesd, amíg teljesen feloldóik. Vedd le az edényt a tűzhelyről, keverd el benne a vajat, majd hűtsd ki a keveréket.
A lisztben keverd el a sót, a szódabikarbónát, a mézes fűszerkeveréket, a citromhéjat. A kihűlt mézeskalácsmasszához adagonként keverd a habosra felvert tojásokat, majd az egészet öntsd a liszthez. Jó alaposan dolgozd össze a mézeskalács tésztáját. Csomagold fóliába, és legalább egy napig pihentesd a hűtőszekrényben.
Másnap a tésztát jól gyúrd még át, majd nagyjából 3 milliméter vékonyra nyújtsd ki az alaposan meglisztezett deszkán. Lisztbe mártott, tetszés szerinti karácsonyi formákkal szúrd ki a mézeskalácsokat, amíg a tészta el nem fogy. A kalácsok tetejét megkenheted felvert tojással, így szép fényesek lesznek.
A tésztához és a töltelékhez a hozzávalókat összegyúrjuk. A formát enyhén kivajazzuk és szórunk bele kókuszreszeléket. A kekszmasszából belenyomunk a formába annyit, hogy kitöltse,...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA mandulát 5 dkg cukorral aprítógépben ledarálom, a gép méretétől függően 1-2 részletben. A darálékhoz hozzáadom a csokoládét és ismét apróra darálom, hogy a csokoládé is morzsákra...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KönnyűEgy 2 dl-es pohárba kimérjük a tejfölt és a szoba-hőmérsékletű sertés zsírt. A tejfölt, a zsírt, a tojást, a cukrokat és a sót alaposan összekeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Közepes