♥ PISKÓTA
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
csipet só
sütőpor
♥ PÁRIZSI KRÉM:
3 dl tejszín
40 dkg cukor
vaníliás cukor
16 dkg átszitált kakaópor
rum, rumaroma
40 dkg margarin
♥ RUMOS MEGGY:
fél üveg meggybefőttet
rum, rumaroma
♥ DÍSZÍTÉS:
pár szem szép meggy
25 dkg étcsokoládé bevonó
4 evőkanál étolaj
2 dl cukrásztejszín vagy maradék párizsi krém
A meggyeket locsoljuk meg rummal.
A sütőt melegítsük elő 150 ºC-ra.
♥ Készítünk egy piskótakorongot a hozzávalókból a következő módon: A lisztbe célszerű belekeverni a sütőport és a sót.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzáadagoljuk a cukrot.
A tojássárgájákat kikeverjük és fellazítjuk egy kis tojáshabbal, majd az egészet óvatosan összekeverjük. A masszába forgatjuk a lisztes keveréket. Szilikonos sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük a piskóta masszánkat és betesszük a sütőbe. Amikor feljött, kicsit lejjebb vesszük a hőt és készre sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e a piskótánk, majd hagyjuk kihűlni.
♥ A párizsi krém elkészítése: A tejszínt feltesszük forrni a cukorral, és szálpróbáig forraljuk. Ez azt jelenti, hogy a szirupba mártunk egy kanalat és a mutatóujjunkra teszünk egy kicsit belőle, a hüvelykujjunkat és a mutatóujjunkat összeérintjük és széthúzzuk, ha szál marad a két ujjunk között, akkor jó a szirupunk.
Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaóport. Beleolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot. A krémünket hagyjuk kihűlni. A párizsi krémet kihabosítjuk és kész is vagyunk .
♥ A lúdláb torta összeállítása:
A piskótára kenjük a párizsi krém felét, majd megszórjuk a rumos meggyel. Eloszlatjuk a maradék krémet is, és a hűtőbe tesszük a tortát. Fontos, hogy a krém jól kidermedjen, mert az olvasztott csoki könnyen felolvaszthatja. Az étcsokoládé bevonót az olajjal felolvasztjuk. Célszerű a tortát rácsra tenni és úgy bevonni az olvasztott csokoládéval, így a felesleg egyből lecsöpög. A torta oldalát merőkanál segítségével tudjuk „körbe öntögetni”, majd a közepére is tegyünk a csokoládéból és kenőkés segítségével simítsuk el. Tegyük a hűtőbe a tortánkat és miután a csokoládé megdermedt a tortán, jöhet a díszítés. A lúdláb torta látványa önmagában is hívogató, de ha alkalomra készítjük el, akkor dekorálhatjuk egy kis krémmel, tejszínhabbal, meggyel, vagy csokoládé díszekkel.
♥ a párizsi krém receptjét érdemes megőrizni, hiszen sokféle süteményhez használhatod. Pl. ha csokis keksz tortát készítenél, akkor a kihabosítatlan párizsi krém isteni alap a kekszes rétegnek.
A meggyléből pudingot főzni, majd beleszórni a kimagozott meggyet is. Kb 18 meggyszemet félretettem a díszítésre. A tetejére és az oldalára reszelt csoki. Remélem, hogy finom les...
Elkészítési idő:1. a diót sütőpapírra tepsibe tettem és 160 fokon kb 10 percig pirítom, aztán ledaráljuk. 2. a tojásfehérjét felverjük a végén apránként adagolva hozzá a cukrot is, aztán lazán ne...
Elkészítési idő: 2,5 óra1. A tésztához a gesztenyemasszát összekevertem a tojássárgákkal, a rummal, a cukorral és a zsemlemorzsával. 2. A tojásfehérjéket a sóval nagyon kemény habbá vertem, kb. a negy...
Elkészítési idő: