Hozzávalók 150-180 db-hoz:
♥ TÉSZTA
1 kg liszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg sütőmargarin vagy vaj
2,5 dl méz
3 tojás
+ a nyújtáshoz finomliszt
♥ ÍRÓKA:
1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet
♥ A tészta készítése:
A lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen formázható puha tésztát kapunk. 3 cipóra osztjuk. Jól meglisztezett felületen az egyik cipót 3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti mintával szaggatjuk. Sütőpapiros lemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10! perc alatt megsütjük őket szép sorban.
♥Az íróka készítése:
Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Nejlon zacskóba töltjük és pici lyukat vágunk a sarkára. Nagyon el kell találni a sűrűséget, hogy a vékony rajzolatú mintákhoz a nagyon pici lyukon még könnyen kijöjjön a krém.
A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk. A hagymát is apróra vágjuk. Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és együtt kb....
Elkészítési idő:Előveszem a kedvenc öntöttvas edénykémet, a gázon alágyújtok, majd az apróra vágott vöröshagymát sertészsíron megdinszetelem. Amint a hagyma már elérte a kívánt állagot, akkor piro...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összegyúrjuk, egy éjszakát pihentetjük. Másnap kinyújtjuk, kiszaggatjuk és világosra sütjük. Vigyázni kell, mert nagyon hamar sül.
Elkészítési idő: