160g földimogyoró
2 gerezd fokhagyma
1-6 chili paprika ízlés szerint (kimagozva)
10-12g galangal vagy gyömbér meghámozva, és apróra szeletelve
400ml kókusztej
1 evőkanál édes szójaszósz
15g melaszos barnacukor (vagy ha van, pálmacukor)
1 kaffir lime levél*
1 thai citromfű (elhagyható)*
fél kiskanál citromlé
késhegynyi só
1 kiskanálnyi újhagyma, vagy salottahagyma apróra szeletelve (elhagyható)
Tegyük egy kés betétes robotgépbe (vagy mozsárba) a földimogyorót, fokhagymát, chilit, galangalt vagy gyömbért, és pürésítsük.
Tegyük egy serpenyőbe az imént elkészült masszát, adjuk hozzá a kókusztejet, szójaszószt, barnacukrot, adjuk hozzá a kaffir lime levelet, thai citromfüvet ha használunk, forraljuk fel, majd 10-15 percig alacsony lángon főzzük. Arra ügylejünk, hogy ne csapódjon ki a kókusztej. (Azaz kevergessük, és ne emeljük a hőfokot.)
Kóstoljuk meg, és kevés citromlével, sóval, esetleg cukorral egyenlítsük ki az ízeket. Tálalhatjuk megszórt újhagymával, vagy salottahagymával
♥ A szósz hűtőben kb. 2-3 napig tartható el, mélyhűtőben pár hétig.
http://gizi-receptjei.blogspot.com/2010/11/lilahagyma-lekvar.html
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a szószt készítem el: az első négy hozzávalót kis lábosba teszem és összefőzöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat bevágjuk, majd forró vízben fél percig állni hagyjuk. A héját leszedjük, cikkekre vágjuk, majd a vizes belsejét is eltávolítjuk, és a fennmaradó húsos részt felkoc...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűFél liter tejet 3 evőkanál cukorral és egy darabka vaníliával felfőzünk. Három tojássárgáját 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál liszttel simára keverünk, egy kevés tejjel hígítjuk, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes