1 kacsa (kb 1.5 kg)
2 db narancs
1 fej lilahagyma
1 fahéj rúd
1 bögre balzsamecet
Só, bors
A kacsát megmossuk, megtöröljük, és legalább 2-3 órán keresztül száradni hagyjuk.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A narancsokat megmossuk, megtöröljük. Az egyiket felkarikázzuk.
A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük.
A kacsa üregét megsózzuk, borsozzuk, majd lazán megtömjük a hagyma és narancs szeletekkel.
A kacsa bőrét bedörzsöljük sóval és borssal, majd késsel kereszteket metszünk a bőrön – de a húsba ne vágjunk bele!
A kacsát egy kisebb tepsibe helyezzük, majd a sütőben kb 60 percig sütjük.
Közben a balzsamecetet felforraljuk, felére redukáljuk, egy kis tálba töltjük. A narancs levét kicsavarjuk, ezt is felére redukáljuk a tűzhelyen, majd a balzsamecettel elkeverjük.
50 perc után a kacsát kivesszük sütőből, megnézzük a combnál, hogy ízlésünknek megfelelően átsült-e. Ha igen, leöntjük a keletkezett zsírt és szaftot. A mázzal alaposan, kétszer-háromszor bekenjük a kacsa bőrét, majd visszatesszük a sütőbe 10-15 percre.
Amikor szép barnára sült, kivesszük, a maradék mázzal leöntjük, pihentetjük.
Közben a zsírt leszűrjük, a visszamaradt szaftból és a kacsából kifolyó léből mártást készítünk a tűzhelyen.
A kacsát felvágjuk, a mártással leöntve tálaljuk.
A mandulát, a 100 g porcukrot, a lisztet és a fahéjat keverőtálba teszem és összekeverem a 2 darab tojásfehérjével. Összegyúrom, folpackba csomagolom, egy órára hűtőbe teszem. K...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót tedd egy nagy tálba, és a robotgép dagasztókarjával dolgozd össze pár perc alatt. Vedd ki a tálból, és gyors mozdulatokkal gyúrd gombóccá. Vágj le két széleseb...
Elkészítési idő: 42 perc Nehézség: KönnyűA bőrbe csíkokat vágunk úgy, hogy a hús alatta ne sérüljön meg. Sózzuk, borsozzuk. Egy vastag aljú (lehetőleg vas) serpenyőt felforrósítunk, majd közepes hőfokon, bőrrel lefelé a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA káposztalevelek vastag ereit kivágjuk, majd forró sós vízben blansírozzuk őket. Egyesével kiszedjük egy tiszta konyharuhára és állni hagyjuk. A felaprított vöröshagymát olivaolaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű