♥ TÉSZTA
200 gr méz
150 gr margarin (vagy vaj)
250 gr porcukor
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfüszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt
♥ DÍSZÍTÉS:
töltetlen kemény cukorka több színben
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele. Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőn legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen(én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Ha üvegsütit szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát, Az így keletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre.
Ne sajnáljuk belőle cukort, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fenáll a veszélye, hogy itt ott lyukas marad az "üveg" rész. Kb 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamelizálódik. Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
♥ A teljes adaghoz legalább 500 gr cukor kell, 250 g kb felére elég.
♥ A cukrokat színek szerint külön.külön törjük
♥ sokáig eláll fém dobozva zárva. Ha nincs lezárva akkor pár nap után a cukor olvadni kezd.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zs...
Elkészítési idő:Tésztához Az egész tojásokat a cukorral és vanília cukorral habosra keverjük robotgéppel. Amikor már jó habos lesz, beletesszük a forró vizet, és tovább keverjük kb. 3...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összegyúrjuk és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagra és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. 180 fokos...
Elkészítési idő: 2 óra