1 kg csirkemell filé
60 dkg gomba (lehet több is)
1 hagyma
kevés olaj
20 dkg füstölt sajt reszelve
1 csokor petrezselyem
4 púpos evőkanál tejfel
3 evőkanál liszt
2 tojás
1 kk törött bors
1 mk chili por
1 kk. fokhagyma granulátum (opcionális)
30 dkg bacon
A csirkemell filét megmosom és felkockázom.
A gombát és a hagymát megtisztítom, szokásos módon felaprózom.
Kevés olajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a felvágott gombát, nagyon pici vizet és egy 1/2 húsleves kockát adok hozzá és ízlés szerint borsot. Teljesen elfőzöm a levét. Hagyom kihűlni.
A tejfölt, lisztet, reszelt füstölt sajtot, 2 egész tojást, fűszereket összekeverem, szükség szerint sózóm, majd beleteszem a kihűlt gombát és a felaprózott csirkemellet. Összekeverem alaposan. Frigóba teszem, amíg elkészítem az őzgerinc formákat, közben bekapcsolom a sütőt 180°-ra.
Két őzgerinc formát béleljünk ki bacon szeletekkel. Ha a formám nem teflon bevonatos, akkor kivajazom a formát és beszórom prézlivel, és csak ezután kezdem kibélelni a bacon csíkokkal.
A bacon csíkok átfedésben legyenek, és lógjanak túl a formán, hogy visszahajtva majd befedjék a belső részt. Ha elkészültünk, elosztjuk a 2 őzgerinc formában a masszát, ás ráhajtjuk a forma oldalán túllógó bacon szeleteket, hogy mindenhol fedve legyen.
Előkészítek egy nagy gáztepsit, arra helyezem rá a 2 őzgerinc formát, hogy felfogja a sütés közben esetlegesen kicsurgó lét.
40 percig sütöm 180°-on, majd kiborítom a tepsire a két formábn sült húst, a hőmérsékletet 220°-ra emelem és 15 percre visszatolom a sütőbe.
Csak hidegen szeletelhető szépen!
A gáztepsire is ajánlatos sütőpapírt tenni az őzgerinc formák alá.
A csirkemellet alaposan megmossuk, papírtörlővel szárazra törljük, vékony csíkokra vágjuk és némi zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult felöntjük vízzel, tejszínnel, be...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tojást a kókusztejjel egyneművé keverjük, majd beleöntjük a sóval és szódabikarbónával elkavart lisztet, végül csomómentesre keverjük.A fűszerezett húst/zöldséget ebbe a masszába...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mázhoz valókat alaposan kikeverem. Egy sütőtepsit, vagy jénait alufóliával kibélelek, dupla rétegben (nem érdemes elhagyni, mert különben napogig lehet súrolni a tepsit). Vékonya...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElőször a húst készítettem elő: A csibemellet 3 részre vágtam, és beleraktam az előre elkészített pácba. Ehhez az olívaolajat elkevertem a narancs- és citromlével, majd hozzáadtam...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz