♥ HÚSGOMBÓC:
1 kg darált hús (comb, nem baj, ha van benne némi zsír)
10 dkg rizs (mérd le!)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (nem több)
1 púpos evőkanál piros törött paprika
fél kávéskanál bors
1 kávéskanál só
♥ SZÓSZ
fél dl olaj
2 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
1 liter paradicsomlé (lehet bolti, dobozos is)
egy csipet só
A hagymát és a fokhagymát olyan apróra vágom, ahogy csak tudom. A húsgombóchoz a hozzávalókat jól összegyúrom kézzel, mint a fasírtnál. A vöröshagyma íze dominál, nem a fokhagymáé. Az a jó, ha kicsit ízes (még nem sós, de már nem kell hozzá sok), mert a rizs valamennyit úgyis felszív. Vizes kézzel gombócokat formázok, és a fazékba helyezem őket. Annyi vízzel öntöm fel, hogy félig ellepje a húsgombócokat.
Fedő alatt közepes lángon főzöm kb. ¾ órát, közben néha megmozgatom, hogy le ne égjen.
Amíg a húsgombóc fő, elkészítem a paradicsomszószt: fél deci olajon 2 evőkanál lisztet megpirítok. Mikor halvány rózsaszín, 4 kanál cukrot teszek bele, ezt karamellizálom picit. Ha kész, 1 liter paradicsomlével felöntöm, adok hozzá egy csipet sót és szétkeverem simára. Nem főzöm tovább, mert összecsomósodhat.
Akkor jó, ha a rizs kidurrogott és puha (a gombócok úgy néznek ki, mint a sündisznók
Ekkor ráöntöm a paradicsomszószt, és negyed órát kis lángon fakanállal mozgatva főzöm.
Tálalható főtt krumplival, vagy friss kenyérrel.
A pacalt többszöri átmosás, és egyszeri forrázás után csíkokra vágom. Egy 8-10 literes edényben a zsíron a szalonnát kisütöm, majd a hagymát, és a fokhagymát megfonnyasztom, megh...
Elkészítési idő: 5 óraA száraz tésztát sós vízben kifőzzük. Elkészítjük a ragut. Olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd az apróra vágott sonkát és bacont. Fűszerezzük ízlé...
Elkészítési idő: 1,5A jól megmosott tüdőt, szívet, nyelvet fokhagymás, babérleveles, sóval, egész borssal ízesített vízben feltesszük főni és még beledobunk 1 nagy fej egészben hagyott, megtisztított...
Elkészítési idő: