♥ HÚS:
4 nagy vagy 8 kisebb marhahússzelet
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál étolaj
4 legalább 1/2 cm vastag szalonnaszelet (pl. Kolozsvári szalonnából)
3 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 evőkanál sűrű paradicsomlé
2 evőkanál liszt
2 kávéskanál őrölt pirospaprika
1/2 kávéskanál őrölt kömény
1/2 kávéskanál morzsolt majoránna
1/4 kávéskanál őrölt bors
•2 kávéskanál só
♥ TÁLALÁS:
burgonyafánk
A hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, lisztben megforgatjuk.
A szalonnát kakastaréjszerűen bevagdossuk.
Megmelegítjük a zsírt vagy az olajat. A szalonnaszeleteket megpirítjuk benne, aztán tálra szedjük és félretesszük. A hússzeleteket a szalonna után visszamaradt zsiradékban mindkét oldalukon pirosra sütjük, majd kivesszük és félretesszük őket.
A sütés után visszamaradó zsiradékba tesszük az apró kockákra vágott hagymát, az összezúzott vagy lereszelt fokhagymát, a kimagozott paprikát, a meghámozott és félbevágott paradicsomot, a paradicsomlevet és a fűszereket. Állandóan kevergetve 1-2 percig pirítjuk, beletesszük a hússzeleteket, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje azokat. Ha kell, a mártást utánasózzuk. A fazekat lefedjük, és a húst nagyon kis lángon puhára pároljuk. (Ha kell, a főzés közben elpárolgó vizet apránként pótoljuk.)
Tálalásnál a húst meglocsoljuk a visszamaradt szafttal (amit szitán át is törhetünk vagy turmixolhatunk), mellé teszünk egy-egy szelet sült szalonnát (ajánlatos a szalonnát előtte hirtelen átpirítani, hogy felmelegedjen).
Burgonyafánkot adunk hozzá köretként.
A húst bizony le kell pucolni: lenyesegetni az inas meg nyunyis (szakszó :D ) részeket róla, aztán – na ez szívás – felvágni tinédzser kisujjnyi csíkokra. :D Mert megnéztem, Anya k...
Elkészítési idő:1. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a lereszelt sárgarépát és angol zellert és együtt pirítjuk őket: ez a soffritto. 2. Amikor már ki...
Elkészítési idő: 2 óraA húst hosszabbra felcsíkozom. Zsíron lepirítom a vékonyra csíkozott szalonnát, majd kiszedem, a zsírjával együtt. Megdinsztelem az aprított hagymát és fokhagymát, utána borr...
Elkészítési idő:◾️A húst felkockázzuk és megmossuk. ◾️A hagymát is felaprítjuk, és az olajon megdinszteljük. ◾️Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, picit pirítjuk, majd befűszerezzük. ◾️Mehet hoz...
Elkészítési idő: 3 óra