1 vörös chili
3 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
2 tk édeskömény mag
2.5 kg báránycomb vagy lapocka
2.5 dl fehérbor
1 ek olaj
Víz
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A chili magházát eltávolítjuk, felaprítjuk. A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
A rozmaring leveket felaprítjuk.
Egy mozsárban a chilit, fokhagymát és a rozmaring leveleket összezúzzuk, majd hozzáadjuk az édeskömény magokat, és ízlés szerint durva sót, őrölt borsot. Durva pasztává elkeverjük.
A húsba 1 centi réseket vagdosunk. Olajjal és sóval bedörzsöljük, majd a chilis pasztával. Az ujjunkkal a résekbe masszírozzuk a pasztát.
A maradék rozmaringgal megszórjuk, majd egy rácsos tepsibe helyezzük.
20 percre a sütőbe tesszük, majd 190 fokra állítjuk a hőfokot. A tepsibe öntjük a bort és kevés vizet, majd kb másfél órán át sütjük. Közben elkészítjük a köreteket.
Sütés közben néha a húst meglocsoljuk a boros szafttal – ha az felszívódott, öntsünk hozzá még vizet!
A húst kivesszük a sütőből, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
Közben a szaftból mártást készítünk: a tepsit a tűzhelyre helyezzük, adunk hozzá egy-két kanálnyi étkezési keményítőt vagy lisztet, és a párolt zöldség levét (vagy instant levest). Esetleg keverünk hozzá vörösáfonya mártást, lekvárt, de ez kihagyható (vörösbor vagy Sherry is jó). Sűrű, selymes mártássá redukáljuk.
A húst felszeleteltjük, köretekkel tálaljuk, majd lelocsoljuk a mártással.
A húst nem egyformára daráljuk, hanem két méretre: egy finomabbra, ez lesz a töltőanyag, ami egyenletesebbe teszi a kolbász állagát, és durvábbra, ami pedig javítja a textúráját, s...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa töltésre való báránycombon a hártya egész kell legyen, mert másképpen nem lehet megtölteni a megtöltés előtt 2- 3 órával a báránycomb minden oldalát besózzuk és beborsozzuk meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMelegítsünk fel egy nagy serpenyőben egy kis olajat, adjuk hozzá a fokhagymát. A kockákra vágott bárányt minden oldalán jól pirítsuk meg, ha kell időközben öntsük fel egy kis víz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy serpenyőt magas hőfokra melegítünk mindenféle zsiradék nélkül, majd kb. két percig pirítjuk benne a római köményt, jól vigyázva, hogy nehogy megégjen, mert keserű lesz. Várunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű