menu

Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli (diós és mákos)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥TÉSZTA:
45 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
12.5 dkg margarin,
6 dkg zsír,
1 dkg só,
2.5 dkg élesztő,
1 db tojássárgája,
kb. 1.5 dl hideg tej
♥ TÖLTELÉK:
20 dkg darált dió,
20 dkg darált mák,
12 dkg kristálycukor,
4 dkg zsemlemorzsa,
mazsola ízlés szerint,
őrölt fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
kb. 1 dl víz
♥TETEJÉRE:
1 vagy 2 db tojás

Elkészítés:


♥TÖLTELÉK:A pozsonyi kiflik elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni. Mindkét töltelékhez ugyanazokat a hozzávalókat használjuk ugyanazokkal a lépésekkel, csak egyszer diót, másszor mákot keverünk bele. A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
♥TÉSZTA: A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat! Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie. Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra a képen látható módon. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni.
Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz márványos a kiflink! Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Ezúttal is kb. másfél órát kell száradnia.
Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.

Pozsonyi kifli (diós és mákos)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
csokoládés kevert tészta
csokoládés kevert tészta

A száraz alapanyagokat tedd egy tálba. Verd fel a tojásokat, öntsd hozzá a tejet és az olajat, keverd össze. A tejes keveréket öntsd a száraz hozzávalókhoz, keverd csomómentesre a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis madártejszelet
Csokis madártejszelet

Először a krémet készítettem el: a tojássárgákat a kétféle cukorral krémesre, habosra kevertem. Hozzádolgoztam a kakaóport és a pudingport, majd lassan adagolva a tejet is belekev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puncsos szelet
Puncsos szelet

A két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. A fehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
KARAMELLA
KARAMELLA

A tejet a cukorral elkezdem forralni és folyamatosan keverem. Sajnos a tejkaramella türelmet igényel. Nekem a legmagasabb fokozaton kb. 50-60 percbe telt, míg elkészült. Bármilyen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk