♥TÉSZTA:
45 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
12.5 dkg margarin,
6 dkg zsír,
1 dkg só,
2.5 dkg élesztő,
1 db tojássárgája,
kb. 1.5 dl hideg tej
♥ TÖLTELÉK:
20 dkg darált dió,
20 dkg darált mák,
12 dkg kristálycukor,
4 dkg zsemlemorzsa,
mazsola ízlés szerint,
őrölt fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
kb. 1 dl víz
♥TETEJÉRE:
1 vagy 2 db tojás
♥TÖLTELÉK:A pozsonyi kiflik elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni. Mindkét töltelékhez ugyanazokat a hozzávalókat használjuk ugyanazokkal a lépésekkel, csak egyszer diót, másszor mákot keverünk bele. A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
♥TÉSZTA: A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat! Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie. Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel a diósat kapocs, a mákosat patkó alakúra a képen látható módon. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni.
Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz márványos a kiflink! Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Ezúttal is kb. másfél órát kell száradnia.
Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük.
A sárgákat a cukorral, vízzel habosra keverjük. A lisztet, sót, sütőport és a kakaót összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizes masszához, az olajjal együtt. Az egészet összeforgatjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Az összes alapanyagot alaposan összedolgozzuk, majd egy éjjelre hűtőbe tesszük. Másnap fagyi adagoló kanállal (ha nincs, akkor sima kanállal) halmokat helyezünk sü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, apró darabokra vágva hozzáadjuk a vajat. Morzsoljuk össze (hideg kézzel, hogy a vaj minél kevésbé melegedjen fel). Adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: KönnyűLefőzzük a kávét, hozzáadjuk a 2 nagykanál kristálycukrot és lehűtjük, amint lehűlt belerakjuk a tejet és ízlés szerint rumaromát Tiramisu pudinggal(aki nem szeretné nyers tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű