1 pohár rizs
1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
2,5 pohár forró víz
1/3 pohár cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília
2 pohár hideg víz
A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz.
Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.
Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.
A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.
Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.
Ebből a mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készítése oldható meg.
Szilágyi Balázs receptje
Felaprítom, összekeverem a hozzávalókat és 1 órát főzöm, kiveszem a babérlevelet és összeturmixolom, üvegbe teszem, majd száraz dunsztba. (gépbe 95 fok 30 percre)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverem a granolához a dió kivételével, ezt később adom majd hozzá. A masszát 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd átforgatom az egészet, ekk...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Közben beletesszük a kb. 2 cm-esre vágott virslit, kicsit sütjük, majd fűszerezzük. Rátesszük a zöldborsót és a petrezselymet, és...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű