♥ alaprecept
350 g liszt,
150 g kristálycukor,
130 g vaj,
2 tojás,
1/2 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj
♥ Vajas keksz
350 g liszt,
150 g kristálycukor,
130 g vaj,
2 tojás,
1/2 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj
Kókuszos keksz: + 70 g kókuszreszelék
Citromos keksz: + 2 citrom reszelt héja és 4 evőkanál citromlé
Kakaós keksz: + 10 g cukrozatlan kakaópor
Vaníliás keksz: + 40 g vaníliás cukor
Mandulás keksz: + 60 g hámozott, apróra darabolt mandula
Mogyorós keksz: + 60 g apróra darabolt mogyoró
♥ Fahéjas keksz
250 g liszt,
120 g kristálycukor,
100 g vaj,
1 tojás,
10 g őrölt fahéj
♥ Gyömbéres keksz
250 g liszt,
120 g kristálycukor,
100 g vaj,
1 tojás,
1/2 evőkanál apróra darabolt vagy reszelt friss gyömbér a levével együtt
Mindhárom receptnél ugyanaz az elkészítési mód: gyúrd össze az összes hozzávalót és pihentesd a tésztát hűvös helyen legalább 2 órát. Ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kb. 3 mm vastagra és kiszúrjuk, majd megnyomjuk. (Attól, hogy szilikonos még a keksz vajas és tapadhat, tehát érdemes lisztbe mártani, majd leütögetni a felesleget a nyomó felületéről.)
Egy sütőpapírral bélelt lemezre vagy tepsire rakosgatjuk őket, nyugodtan mehetnek egymás mellé szorosabban, nem nőnek meg.
160 fokra előmelegített sütőben azt írja 10-12 perc alatt, de sütőfüggő, általában 20-25 perc kell hozzá.
-Először elkészítjük a töltelékeket. Célszerű az almával kezdeni, hogy legyen ideje levet ereszteni.A darált kekszet csak a kinyomkodás után, közvetlenül a felhasználás előtt kever...
Elkészítési idő: 3 óraTészta: A tésztához valókat összegyúrjuk annyi tejjel, vagy lekvárral amitől összeáll a tészta. Betesszük a hűtőbe dermedni kb 1 órára. Krém: Kevés tejjel csomómentesre...
Elkészítési idő:Egy nagyobb edényben a tojások sárgáját a cukorral, az ízlés szerinti mennyiségű vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tejet. Apránként bele...
Elkészítési idő: 60-120 perc