Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
♥ TÖLTELÉK:
150 g törökmogyoró (vagy dió, mandula, pisztácia stb.)
120 g kristálycukor
180 g tejcsokoládé (lehet helyette étcsokoládét vagy fehér csokoládét is használni)
♥ BEVONÁS:
kb. 250 g étcsokoládé
160°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítjuk a törökmogyorót. A szemeket konyharuhába csomagoljuk, és ledörzsöljük a hártyaszerű barna héjukat, amennyire csak tudjuk, majd durvára törjük. A cukrot alacsony lángon, néha-néha megkeverve sötét borostyánszínűre karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáforgatjuk a durvára tört mogyorót. A karamellizált mogyorót sütőpapírral fedett hőálló felületre borítjuk, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. A karamellizált mogyorót nagyobb darabokra törve S-késes aprítógépbe tesszük. Óvatosan aprítani kezdjük: az aprítógépet pulzálva járatjuk, gyakran megállítjuk, hogy a motor ne égjen le. Közben a gép falára tapadt mogyorót kiskanállal mindig visszakaparjuk, majd folytatjuk az aprítást. Először csak morzsásra aprítja a gép, majd látjuk, hogy egyre jobban kezd összeállni a karamellizált mogyoró. Az aprítást egészen addig folytatjuk, míg egynemű, sima masszát nem kapunk. Érdemes megnézni az erről készült fotót a nápolyi receptjénél.
A csokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a mogyorós masszát. Ez lesz a töltelékünk. Ezt még fűszerezhetjük is akár, például fahéjjal, szerecsendióval, tonkababbal, vagy keverhetünk hozzá durvára összetört ostyát vagy kekszet, esetleg apróra darabolt aszalványokat. A masszát egy lapos edénybe öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük: addig hűtjük, míg formázható állaga nem lesz. Ekkor egy-egy teáskanálnyi masszából szaloncukrokat formázunk: először golyóvá alakítjuk, majd hengerré. A kézmelegtől kicsit megpuhult hengereket visszatesszük rövid időre a hűtőbe. Az étcsokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A csokoládéban egyenként megmártjuk villa vagy mártóvilla segítségével a szaloncukrokat. A bemártás után sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. Ezután egyenként csomagolhatjuk: méretre vágott, a végén cakkozott selyempapírba, és fényes-csillogós sztaniolba vagy alufóliába.
A mandulát 5 dkg cukorral aprítógépben ledarálom, a gép méretétől függően 1-2 részletben. A darálékhoz hozzáadom a csokoládét és ismét apróra darálom, hogy a csokoládé is morzsákra...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KönnyűA mintához a vajat robotgéppel habosra verjük a porcukorral. Hozzáadjuk és tovább keverjük a tojásfehérjével nagyjából 2 percig. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, és egynemű ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokoládét felaprítjuk, és vízgőz felett kíméletesen felolvasztjuk. Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, egy pici sót, és egy elektromos kézi keverővel habosra, fehérre kever...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt 200 fokra előmelegítem. Először a krémet készítem el. Ehhez a tojássárgát a cukorral, vaníliás cukorral és étkezési keményítővel habossá keverem. Egy külön edényben a teje...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű