56 dkg sima liszt
21 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor,
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 tojás a kenéshez
A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2 dl tejjel összegyúrjuk.
Négy részre osztjuk majd letakarva 1/2 órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezalatt a fél óra alatt főzzük meg a töltelékeket.
DIÓS TÖLTELÉK:
25 dkg darált dióbél
25 dkg porcukor
1 ek. baracklekvár
1 ek. méz
10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
reszelt citromhéj
kb. 1 dl tej
Ezeket összefőzzük, ha túl sűrű még rakjunk hozzá forró tejet, ha híg akkor lefőzzük, hogy kenhető legyen.
MÁKOS TÖLTELÉK:
25 dk mák
25 dkg kristálycukor (lehet porcukor is)
1 ek. barack lekvár
1 ek. méz
10 dkg mézeskalács (ha nincs akkor háztartási keksz + 1 ek. méz)
kb. 1 dl tej
Ha kristálycukrot használunk együtt daráljuk le a mákkal!
Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, kettőt mákkal, kettőt dióval megtöltünk, felcsavarjuk majd egymás mellé tesszük a tepsibe,
A tojássárgával megkenjük és 20 perc hűvös helyen történő pihentetés után a fehérjével is lekenjük, majd újabb 20 percet pihentetjük és sütjük, vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük és másnap reggel sütjük. Ne takarjuk le mert beleragad a tésztába a ruha.
Reggel néhány helyen vékony tűvel megszurkáljuk és bemelegített sütőben 180 fokon, 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tészta hozzávalóit kézzel összedolgozzuk – akkor jó, amikor a cukor elolvadt benne. A töltelékhez a gesztenyét burgonyanyomón áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt szintén a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA krémhez a hozzávalókat lábosba mérjük és kevergetve addig melegítjük, amíg egynemű krémalapot nem kapunk. Jól behűtjük, majd betöltés előtt habverővel felhabosítjuk. A nagymér...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEgy nappal korábban a marék mazsolát egy csészében áztasd be a rumba (vagy az aromába/gyümölcslébe) és adj hozzá 2 kanál meleg vizet. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, nád...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összekeverjük, jól kidolgozzuk. Érdemes egy éjszakán át pihentetni. Körülbelül fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd különféle tetszőleges alakzatokat szagga...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes