1 kg liszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
3 ek. porcukor
1 csapott ek. só
5-6 dl tejföl
tetejére: kömény/szezámmag/reszelt sajt
A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.
30 percig letakarva pihenni hagyjuk.
Ezután lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket.
20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük köménnyel/szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
1. A tészta összeállítása kézzel & pihentetés. Kimérem és átszitálom a lisztet. Elkeverem benne a sót. A zsiradékot apró darabokban beleszeletelem, majd az egészet először összemor...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÖsszegyúrunk mindent jó alaposan. Majd kinyújtjuk a tésztát. Derelyevágóval vagy késsel formákra vágjuk. Tojással a tetejét lekenjünk, majd sajttal megszórjuk. ‼️ 180 fokos s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez a cukrot egy nagy lábasban megkaramellizáljuk. Rárakjuk az olajat, a reszelt káposztát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és az egészet jól lepirítjuk. A té...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrok. 2. Vékonyra kinyújtom tetszés szerinti nagyságú kiszúróval kiszaggatom. 3. A tojás fehérjét kicsit felverem, a sajtot és a virs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű