1 kisebb csirke
15-20 dkg gomba
20 dkg csirkemáj
20 dkg kenyér
2 tojás
1 hagyma
kis darab reszelt zeller
só
bors
petrezselyem
kevés Vegeta
5-6 szelet füstölt szalonna
zsír (olaj)
A tölteléket a csirke sütését megelőző napon készítem el.
A gombát megtisztítom, felszeletelem
A hagymát apróra vágom, kevés olajon vagy zsíron megdinsztelem. és hozzáadom a gombát, petrezselymet és egy pici Vegetát. Vizet nem teszek hozzá, mert a gomba úgyis enged. Lehetőleg elfőzök minden levet. Hűlni hagyom.
Beázatom a kenyeret, majd jól kicsavarva akkora tálba teszem, amiben a többi hozzávalóval kényelmesen tudom majd eldolgozni.
Hozzáadom a gombát, 2 tojást, kb 1 csapott kávéskanál sót, törött borsot, maradék petrezselymet, reszelt zellert, feldarabolt májat (opcionális). Jól összedolgozom hogy homogén masszát kapjak, és ne látszódjanak benne a kenyérdarabkák. Nem árt közben megkóstolni és utána ízesíteni, ha szükséges.
Ezután pici zsírt felolvasztok egy lábasban, beleteszem a tölteléket és állandó kavarással addig főzöm, amíg formálható masszát kapok.
Ezután félre teszem és hagyom teljsesn kihűlni.
Ha a hőfok engedi, hűtőbe teszem, másnapig.
A csirke töltése:
Előkészítek minden szükségeset( töltelék, csirke, só,5-6 szelet szalonna, tű befűzött cérnával, tepsi kis zsíradékkal )
A csirke bőrét óvatosan felszedem a mellén, szárnyai és combjai mellett, és kis adagokban elkezdem a tölteléket a bőre alá helyezni. Igyekszem,hogy minél távolabbi helyre kerüljön először a töltelék. Közben kívülről is igazgatom a töltelék elhelyezkedését. Vigyázok, hogy ne töltsem túl feszesre. Ha elkészültem, a töltő nyílást bevarrom az előkészített cérnával. Ha esetleg szétszakadt valahol a bőr töltés közben, azon is lehet most segíteni, Ezután besózom a csirkét kívül és a hasüregét, tepsibe rakom és beborítom a szalonna szeletekkel. (azokat előtte tarajosra vágom) Megy a sütőbe, kis víz alá, amit időnként pótolgatni kell, ha elpárolog.
Nekem 170°-on egy jó óra kell, hogy szép pirosra sűljön.
Nem szabad felvágni melegen, mert szétesik a töltelék, és lehetetlen szépen szeletelni. (én csak frigó után vágom fel és meleg körítésre teszem.
Sült krumplival, vagy hagymás tört krumplival tálalom.
Nagyon finom mellé az alma kompót.
A tejfölt, a liszttel, a tojással a reszelt sajttal és a fűszerekkel egy mély edényben masszává keverjük, majd a kockákra aprított húst hozzáadjuk. Az őzgerincformát margarinnal...
Elkészítési idő: 60 percZuerst das Hühnchen kalt abspülen, trockentupfen und in grobe Teile hacken. Dann Karotten und Kartoffeln schälen, waschen und grob schneiden. Zwiebeln und Knoblauch schälen und f...
Elkészítési idő:1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk. Nem kell kiklopfolni! 2. Vékonyan kiolajozott tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a szeleteket. 3. Ezt követően bőven megkenjük tej...
Elkészítési idő: 1 óraA megtisztított burgonyát felvagdossuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. A húsokat átkenjük sóval és borssal, rátesszük a burgonyára. A paradicsomot a fokhagymával együtt összetur...
Elkészítési idő: