Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Töltött csirke


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kisebb csirke
15-20 dkg gomba
20 dkg csirkemáj
20 dkg kenyér
2 tojás
1 hagyma
kis darab reszelt zeller

bors
petrezselyem
kevés Vegeta
5-6 szelet füstölt szalonna
zsír (olaj)

Elkészítés:


A tölteléket a csirke sütését megelőző napon készítem el.
A gombát megtisztítom, felszeletelem
A hagymát apróra vágom, kevés olajon vagy zsíron megdinsztelem. és hozzáadom a gombát, petrezselymet és egy pici Vegetát. Vizet nem teszek hozzá, mert a gomba úgyis enged. Lehetőleg elfőzök minden levet. Hűlni hagyom.
Beázatom a kenyeret, majd jól kicsavarva akkora tálba teszem, amiben a többi hozzávalóval kényelmesen tudom majd eldolgozni.
Hozzáadom a gombát, 2 tojást, kb 1 csapott kávéskanál sót, törött borsot, maradék petrezselymet, reszelt zellert, feldarabolt májat (opcionális). Jól összedolgozom hogy homogén masszát kapjak, és ne látszódjanak benne a kenyérdarabkák. Nem árt közben megkóstolni és utána ízesíteni, ha szükséges.
Ezután pici zsírt felolvasztok egy lábasban, beleteszem a tölteléket és állandó kavarással addig főzöm, amíg formálható masszát kapok.
Ezután félre teszem és hagyom teljsesn kihűlni.
Ha a hőfok engedi, hűtőbe teszem, másnapig.
A csirke töltése:
Előkészítek minden szükségeset( töltelék, csirke, só,5-6 szelet szalonna, tű befűzött cérnával, tepsi kis zsíradékkal )
A csirke bőrét óvatosan felszedem a mellén, szárnyai és combjai mellett, és kis adagokban elkezdem a tölteléket a bőre alá helyezni. Igyekszem,hogy minél távolabbi helyre kerüljön először a töltelék. Közben kívülről is igazgatom a töltelék elhelyezkedését. Vigyázok, hogy ne töltsem túl feszesre. Ha elkészültem, a töltő nyílást bevarrom az előkészített cérnával. Ha esetleg szétszakadt valahol a bőr töltés közben, azon is lehet most segíteni, Ezután besózom a csirkét kívül és a hasüregét, tepsibe rakom és beborítom a szalonna szeletekkel. (azokat előtte tarajosra vágom) Megy a sütőbe, kis víz alá, amit időnként pótolgatni kell, ha elpárolog.
Nekem 170°-on egy jó óra kell, hogy szép pirosra sűljön.
Nem szabad felvágni melegen, mert szétesik a töltelék, és lehetetlen szépen szeletelni. (én csak frigó után vágom fel és meleg körítésre teszem.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sült krumplival, vagy hagymás tört krumplival tálalom.
Nagyon finom mellé az alma kompót.

Töltött csirke

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Baconos csirkemell őzgerinc formában sütve
Baconos csirkemell őzgerinc formában sütve

A tejfölt, a liszttel, a tojással a reszelt sajttal és a fűszerekkel egy mély edényben masszává keverjük, majd a kockákra aprított húst hozzáadjuk. Az őzgerincformát margarinnal...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Andrea
Koreanisches Schmorhühnchen, aromatisch und zart
Koreanisches Schmorhühnchen, aromatisch und zart

Zuerst das Hühnchen kalt abspülen, trockentupfen und in grobe Teile hacken. Dann Karotten und Kartoffeln schälen, waschen und grob schneiden. Zwiebeln und Knoblauch schälen und f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bostoni csirkemell
Bostoni csirkemell

1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk. Nem kell kiklopfolni! 2. Vékonyan kiolajozott tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a szeleteket. 3. Ezt követően bőven megkenjük tej...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsis csirke burgonyával, csodás szósszal
Tepsis csirke burgonyával, csodás szósszal

A megtisztított burgonyát felvagdossuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. A húsokat átkenjük sóval és borssal, rátesszük a burgonyára. A paradicsomot a fokhagymával együtt összetur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk