♥TÉSZTA:
250 mltej
csipetsó
2 dbtojás sárgája
100 gmargarin
500 gbúza finomliszt
100 gcukor
½ adagélesztő
1 ev.kanál rum
♥TÖLTELÉK:
250 gtúró
½ csomagvaníliapuding
ízlésszerint cukor
szükség szerint tej a hígításhoz
♥MORZSA:
100 g kristálycukor
100 g rétesliszt
100 g vaj
♥Befejezéshez:
ribizli vagy más gyümölcs
tojás a bekenéshez
Először a kovászt készítjük el: a langyos tejbe beletesszük a cukrot, egy evőkanál búza finomlisztet, rumot, belemorzsoljuk az élesztőt és negyed óra alatt felfuttatjuk.
A búza finomlisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a puha margarint, tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és sima tésztát készítünk.
A tészta tetejét liszttel megszórjuk, egy konyharuhával letakarjuk és kb. másfél óráig kelesztjük meleg helyen.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük. Ha a töltelék túl sűrű, tejjel hígíthatjuk. A tölteléknek kellően hígnak kell lennie ahhoz, hogy a tortadíszítő zsákból enyhe nyomásra kijöjjön.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és egy pohárral vagy szaggatóval kis köröket szaggatunk. A formák közepére a kelt édes fészek tésztájába a mélyedést pohár talpával nyomjuk , és ebbe a mélyedésbe kerül a töltelék, majd a töltelék tetejére kerül a ribizli.
A morzsához a hozzávalókat összekeverjük, és megszórjuk vele a korongokat. A korongok szélét felvert tojással bekenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A cseresznyét kimagozzuk, kettévágjuk, és beleszórjuk egy vajjal kikent gyümölcstortaformába. A tészta többi hozzávalóját (a vaníliarúd magjait kikaparjuk) robotgéppel csomómentes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, majd fahéjjal és a cukorral ízesítjük. A lisztet a zsiradékkal gyorsan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Két...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a resz...
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: KözepesA tészta elkészítése: verjük fel a tojásfehérjét, majd lassanként adjuk hozzá a cukrot és addig verjük a cukorral ameddig kemény, fényes habot kapunk. Adjuk hozzá a tojássárgáját é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű