♥TÉSZTA:
250 mltej
csipetsó
2 dbtojás sárgája
100 gmargarin
500 gbúza finomliszt
100 gcukor
½ adagélesztő
1 ev.kanál rum
♥TÖLTELÉK:
250 gtúró
½ csomagvaníliapuding
ízlésszerint cukor
szükség szerint tej a hígításhoz
♥MORZSA:
100 g kristálycukor
100 g rétesliszt
100 g vaj
♥Befejezéshez:
ribizli vagy más gyümölcs
tojás a bekenéshez
Először a kovászt készítjük el: a langyos tejbe beletesszük a cukrot, egy evőkanál búza finomlisztet, rumot, belemorzsoljuk az élesztőt és negyed óra alatt felfuttatjuk.
A búza finomlisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a puha margarint, tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és sima tésztát készítünk.
A tészta tetejét liszttel megszórjuk, egy konyharuhával letakarjuk és kb. másfél óráig kelesztjük meleg helyen.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük. Ha a töltelék túl sűrű, tejjel hígíthatjuk. A tölteléknek kellően hígnak kell lennie ahhoz, hogy a tortadíszítő zsákból enyhe nyomásra kijöjjön.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és egy pohárral vagy szaggatóval kis köröket szaggatunk. A formák közepére a kelt édes fészek tésztájába a mélyedést pohár talpával nyomjuk , és ebbe a mélyedésbe kerül a töltelék, majd a töltelék tetejére kerül a ribizli.
A morzsához a hozzávalókat összekeverjük, és megszórjuk vele a korongokat. A korongok szélét felvert tojással bekenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A tésztához összegyúrtam a hozzávalóit. Jól nyújtható, közepes keménységű tésztát kell készíteni. Két részre osztottam, az egyik az alja, a másik a teteje lesz. Közben az alma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasban felforraljuk a tejet, tejszín és sót, majd hozzáadjuk a rizst, a vaníliakivonatot és a cukrot. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. fél órán keresztül főzzük, m...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA krumplit tisztítás után enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk egy marék cukorral, majd belemorz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, mert abból csak annyi kell, hogy jól összeálljon a massza, d...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű