50 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
a töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
a kenéshez: 1 tojás villával enyhén felverve
a díszítéshez: porcukor
A tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott (de nem forró) vajat, majd az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Mikor a tészta megkelt, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. Minden második korong közepébe egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd a mellékelt fázisfotók szerint megformázzuk a süteményeket.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással enyhén megkenjük, és 15-20 percet kelesztjük. Végül 180-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.
♥ tölteléknek mást (diót, mákot, gesztenyét, sütésálló lekvárt) is használhatunk.
A rizst megmossuk, és annyi vízben, ami 2 ujjnyira ellepi, kis lángon puhára főzzük. A tejből egy bögrényit félreteszünk, a maradékot elkeverjük a cukorral, a vanília kikapart mag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. 2. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 1...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt előmelegítjük 180 fokra (nem légkeverés!). Kivajazzuk-lisztezzük a tepsit. A tojássárgákat szétválasztjuk a fehérjétől. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta minden hozzávalóját egy mély tálba mérjük és egyneművé kavarjuk. Ügyeljünk arra, hogy a szódabikarbónát a lisztben vagy a dióban vegyítsük el! Egy tortaformát vastagon va...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű