♥ TÚRÓTÖLTELÉK:
500 g túró
100 g cukor
50 g búzadara
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 db citrom reszelt héja
♥ BLUNDEL TÉSZTA:
1000 g liszt
500 g vaj
500 ml langyos tej
100 g cukor
50 g élesztő
10 g só
2 db tojássárgája
1 db vaníliarúd kikapart belseje
♥Tészta elkészítése:
Az 500 g vajból és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot.
Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat, és ne is habosítsuk ki.
Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.
Most ennek a begyúrt vajnak vegyük le a 20 %-át, tehát 40 grammot, és tegyük félre a tésztaalaphoz.
A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával.
Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát.
Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe, és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot.
Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan.
Most a tésztát úgymond szimplán kell behajtanunk:ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát osszuk három egyenlő részre, és a két oldalról hajtsuk egymásra.
Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban.
Most úgymond duplán kell behajtogatnunk: ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe.
Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
♥ Túrótöltelék
A töltelékhez az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.
A blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel 10*10 cm es négyzetekre.
Vízzel kenjük meg a felületét, a kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre.
Először két oldalról, majd alulról és felülről.
Figyeljünk, hogy ne húzzuk, feszítsük a tésztát.
35 percig kelesszük majd 200 °C-os gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.
2/3 lisztel elkeverjük a sütőport, porcukrot, tejfölt, tojást. a másik 1/3 liszttel a diót, mazsolát, gyümölcsöt, étcsokit. Aztán a kettőt egybeöntjük és összekeverjük. Mehet a süt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hűtőből kivett margarint lereszeljük és folyamatosan hozzáadagoljuk a 10 dkg lisztet. Pillanatok alatt összegyúrjuk és téglalappá formáljuk. (Hideg helyen, gyorsan dolgozzunk, ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDer Teig reicht für ca. 50 Plätzchen. Mehl mit Backpulver mischen und in eine Schüssel sieben. Zucker, Vanillezucker, Ei, Rum und Butter in Flöckchen dazugeben. Die Zutaten mit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot, az olajjal, a tojásokkal és a vízzel kikeverjük, majd belekeverjük a sütőporos lisztet. Ha homogén a tésztánk (nincs benne csomó), akkor egy merőkanálnyi (kb 140 g) tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű